A német nyelvtanulásról

Ha szeretnéd élvezni az ausztriai munkavállalás előnyeit, akkor mielőbb érdemes mindennapossá tenned a német nyelv gyakorlását!

Alapfok? Középfok? Már folyékonyan beszélsz németül? Most megírtuk, hogy mire érdemes odafigyelni, ha nyelvtanulásra adod a fejed.

Ne feledd: az osztrák dialektus még a magabiztos németeseknek is tud újat mondani!


Bár a németet egyes vizsgálatok szerint talán egy picivel nehezebben tanuljuk meg, mint az angolt, azért kitartó munkával és szorgalommal nem lehetetlen - rövid idő alatt is elsajátítható!

Ha az ausztriai munkavállalás miatt szeretnél belevágni a német nyelvtanulásba, akkor érdemes itt kezdened:

Itt összeszedtük munkakörök szerint a leghasznosabb német kifejezéseket.

Ha még nem beszélsz egyáltalán németül, akkor a munkavállalás előtt érdemes elmenni egy nyelvtanfolyamra vagy nyelvtanárhoz. Igaz a mondás, hogy anyanyelvi környezetben tanul a leggyorsabban az ember, de csak akkor ha már van valamennyi alap nyelvtudása.

Akár szobalányként, pincérként, segédfelszolgálókéntmosogatóként vagy reggeliztető szakácsként szeretnél dolgozni, a németre szükséged lesz!

Ha már alap- vagy középfokon beszélsz németül, akkor is jó, ha felfrissíted a tudásodat. Erre nagyon jó megoldás lehet egy-egy nyelvtanuló app (pl: Duolingo), vagy egy ingyenes online kurzus (pl: Deutschakademie.de) is. [Plusz természetesen a jó öreg Google Translate szótára, ami mindig jól jöhet, ha letöltöd a telefonodra!].

Ha már remekül tudsz németül, és lelkesen gyakorlod is, azért még ne ülj a babérjaidon. ;)  Fel kell készülnöd ugyanis az osztrák németre - ha még nem jártál Ausztriában, akkor itt a németet egy picit majd újra kell tanulnod.

Egy kis segítséget meg tudsz itt hallgatni a kiejtésbeli különbségekhez:

https://www.youtube.com/watch?v=m6uwN-rxEgc


Biztos hallottad már ismerőseidtől, vagy Ausztriában dolgozó magyaroktól, hogy az osztrák dialektus kicsit más, mint a németországi… sőt, Ausztriában rengeteg féle nyelvjárás alakult ki: tartományonként, sőt, akár falvanként is lehetnek eltérések. Nem csak szavakat írnak és ejtenek másként (pl: a Guten Tag! helyett többen használják a Servus!-t, a Januar és Februar itt Jänner és Feber, az érettségi a Matura és nem Abitur; a villamos Bim és nem Straßenbahn), de egész más kifejezéseket is használnak!


Haladóknak ezt a videót ajánljuk a két nyelv közötti finom eltérésekről:

https://www.youtube.com/watch?v=IqM5ZHsR54o

Német és német között akkora is lehet a különbség, hogy még egymást sem értik:

https://www.youtube.com/watch?v=sOXjxZY4FUg&t=25s

Ha már jártál Ausztriában, biztosan Te is találkoztál hasonló eltérésekkel - Neked melyik a kedvenc osztrák szavad/kifejezésed?

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!