Hogyan készülj fel az ausztriai szezonmunkára?

Hogyan készülj fel az ausztriai szezonmunkára?

Először is azt érdemes eldönteni, hogy a nyári vagy a téli szezonban szeretnél munkát vállalni. 
Ausztriában a szezonok időtartama tartományonként változó, és napjainkban az időjárás is jócskán beleszólhat az idény hosszába. Nyáron az eső, télen a hó minősége határozza meg a szezonok alakulását.

A nyár az ország keleti felén a leghosszabb, itt akár májustól októberig van lehetőség a munkaszerzésre, a nyugati részeken jelentősen rövidebb ideig tart. A magasabb hegyvidékeken viszont a téli szezon hosszabb: november közepétől akár áprilisig eltarthat, így 4-6 hónapot is dolgozhatsz. 

Temperamentumtól és munkabírástól is függ, hogy nyári vagy téli szezonban, hegyvidékibb vagy keletibb területeken kifizetődőbb dolgozni. A téli szezon Tirolban, Vorarlbergben a leghosszabb, a nyári szezonra érdemesebb Burgenlandba, Bécsbe vagy Alsó-Ausztriába jelentkezni. Általánosságban elmondható, hogy valamennyi tartományban érdemes munkát keresni és próbálkozni, mert mindenhol nagy a kereslet a szezonmunkásokra. A határ menti területeken azért alacsonyabb bérekkel találkozhatsz, és általában szállást sem ajánlanak fel, még akkor sem, ha szezonmunkáról van szó.
Akár nyári, akár téli szezonra pályázol, már 1-2 hónappal az idény előtt érdemes megkezdeni a jelentkezést, hiszen az ausztriai munkaadók korán hozzákezdenek a jelentkezők válogatásához.

Tippek a felkészüléshez, azaz: ha már megvan a munkaszerződés, mi a teendő a kiutazás előtt?


1. Tudj meg többet az adott régióról!
Fontos, hogy tudd, hová mész és ott mire számíthatsz. Az osztrákok igen közeli szomszédaink, ezért olyan nagy kulturális sokkra nem kell ugyan számítani, de neked lesz könnyebb a beilleszkedés, ha időben tájékozódsz az ottani szokásokról, szabályokról, emberekről. 

 

2. Tervezd meg jól az utazásodat!
A Magyarországétól igencsak eltérő domborzati viszonyok sokszor meglepetést okozhatnak, ezért nézd meg előre jó alaposan, hogy milyen útvonalon és hogyan fogsz utazni. Például ha autóval mész, fontos hogy tudd, mennyire bírja a kocsi a hegyvidéket – Ausztriában legtöbbször hegyek között vezet az út, ahol még nyáron is havas lehet egy-egy útszakasz. A gyengébb autók sokszor nem bírják az erős emelkedőket és a hegyek között a telefon- és internetszolgáltatás sem mindig működik. 
Tehát, ha egyénileg vágsz neki az útnak, akkor útvonalat annak rendje és módja szerint válassz és első sorban ne itt akarj spórolni a kilóméterekkel vagy az utazási idővel!


3. Legyen nálad elég pénz, amíg az első fizetésedet megkapod.
Nem kell milliókkal készülni, de azért legyen nálad legalább 300€.


4. Írj listát, a fontos dolgokról amiket magaddal viszel!
A ruhatáradat alakítsd az adott régióhoz, és az adott szezonhoz (2000 m magasan a tél jóval hidegebb). Ha van gyógyszer amit folyamatosan szedsz, időben gondoskodj a beszerzéséről (valószínűleg Magyarországon olcsóbb lesz).
Jó ha van nálad fénymásolt példány a személyes irataidról is, és készíts jó néhány személyi igazolvány képet – ezekre is szükséged lehet. 


5. Egészségbiztosítási ügyintézés, lakcímbejelentés

Magyarországi teendők:

 • ki- és bejelentkezés a társadalombiztosítási rendszerbe
  Ha a külföldi munkavállalás idején nem akarod fizetni a magyarországi egészségügyi járulékokat, ki kell jelentkezned a tb-kötelezettség alól. Hivatalosan a munkavállalás első napjától számított 15 napon belül kell ezt megtenni a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal megyeszékhelyen működő járási hivatalánál  -ezzel a  formanyomtatvánnyal. Az ausztriai munkaviszony megszűnése után pedig vissza kell jelentkezni a magyar társadalombiztosítási rendszerbe. Bővebb információ és letölthető formanyomtatvány itt.

   
 •  külföldi biztosítottság elismertetése
  Ha magyar munkanélküli segélyt szeretnél kérni, akkor az U1, és U2 nyomtatványra és az E104-es nyomtatványra lesz szükséged.

Teendőid Ausztriában:

 • osztrák egészségbiztosítás rendezése (E-card)
 • lakcímbejelentés – Ha Magyarországon meghagyod az állandó lakcímedet, Ausztriában akkor is létesíthetsz ideiglenes lakcímet. Fontos, hogy ezt a munkakezdés előtt intézd el, a helyi polgármesteri hivatalban vagy községházán (Gemeinde). (Meldezettel - Letölthető formanyomtatvány). A Gemeinde-k elérhetőségéről itt tájékozódhatsz.
 • Ha három hónapnál tovább tartózkodsz az országban, akkor be kell jelentkezni a körzeti Fremdenpolizeinál (külföldi munkavállalókat nyilvántartó hivatal) is. Erről bővebben itt olvashatsz.

A munkaviszony befejezésekor ügyelj arra, hogy minden szükséges iratot megkapj a külföldi munkaadódtól:
- munka és bérigazolás,
- bérelszámolás,
- munkabizonyítvány,
- kijelentkezés az osztrák betegbiztosításból.

Fontos, hogy a munkaviszony megszűnésével ki kell jelentkezni az osztrák lakcímről is!
Ha valamilyen irattal gond van, fordulj bátran a Munkaügyi Kamarához -másnéven Arbeiterkammern , minden munkavállalással kapcsolatos kérdésben tudnak segíteni.


5+1. Bankszámla nyitás 
A fizetéseket Ausztriában is majdnem minden esetben bankon keresztül utalják, így kell, hogy legyen egy erre alkalmas számlád (ezt legtöbbször a munkaszerződésben is kikötik). A magyar számlák nagy részének nemzetközi díjai magasak, ezért érdemesebb egy ausztriai megoldást választanunk. 
Leginkább a Raiffeisen ajánlott, mert ez a legelterjedtebb. Ha esetleg készpénzben kapnád meg a béredet, akkor is biztonságosabb egy számlán tartani a pénzt a kinttartózkodás ideje alatt.

 


Amennyiben az ausztriai hoteliparban szeretnél dolgozni, ide kattintva tudod leadni jelentkezésed!
 


Kattints ide és likeold Facebook oldalunkat!

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!