Ausztria: 13. és 14. havi fizetésről (2018)

addig Ausztriában nem csak a tizenharmadik, de a tizennegyedik havi fizetés is bevett szokás, és a munkaadók nagyrésze természetesnek veszi.A hivatalos neve ezeknek a juttatásoknak a „szabadságpénz” (Urlaubsgeld) és a „karácsonypénz” (Weihnachtsgeld). Általában minden munkáltató él ezzel a motivációs lehetőséggel, főleg a vendéglátóiparban. Ausztriában az adott ágazatra vonatkozó kollektív szerződések (vagy üzemi megállapodás) rendelkeznek arról, hogy milyen formában jár ez a juttatás a dolgozóknak. Néha a munkaszerződésben is rögzítik, de a munka elvállalása előtt mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy a jövőbeli munkánkért adnak-e 13 és 14. havi fizetést.

Mikor jár?
Ha benne van az ágazati kollektív szerződésben, vagy a munkaszerződésben, akkor legalább két hónapos munkaviszony kell ahhoz, hogy jogosulttá váljunk. A két hónap letelte után (ha akár egy nap is hiányzik a két hónapból, akkor nem kapjuk meg ezt a juttatást) a ledolgozott munkahónapokra arányosan kapjuk meg.
 
Éves állás, szezonmunka

Szerencsére itt nem tesznek különbséget az éves állás és a szezonális munkavégzés között, minden esetben jár a pluszfizetés (szintén arányosan). Ha éves állással rendelkezik az ember, akkor általában az Urlaubsgeld június vagy július hónapban, a Weinachtsgeld pedig november vagy december hónapban kerül kifizetésre. Természetesen, ha az adott évben nem teljes évet dolgoztunk (pl csak márciusban léptünk munkába), akkor a ledolgozott hónapok után arányosítva kapjuk meg ezt az összeget. (ez azt jelenti, hogy az extra fizetéseket 12 felé osztják, és az adott hónapra eső részeket írják jóvá nekünk. A fenti példánál maradva, ha márciustól dolgozunk és 1200 euro a fizetésünk, akkor a júliusi Urlaubsgeld 400 euro extrát fog jelenteni.)
 
Szezonmunkánál -szinte minden esetben- a szezon végén, az utolsó fizetésünkkel kapjuk meg (természetesen itt is a ledolgozott hónapokkal arányosan), és szerepelnie kell a bérszámfejtő lapon is. Ekkor figyeljünk arra is, hogy a még ki nem fizetett vagy ki nem vett szabadnapokat is kifizessék.
 
Ha esetleg megszűnne a munkaviszony (de legalább két hónapig volt), és közös megegyezéssel ér véget, akkor szintén ki kell hogy fizessék a ledolgozott hónapokra járó összeget. 

Amennyiben az ausztriai hoteliparban szeretnél dolgozni, ide kattintva tudod leadni jelentkezésed!
Kattints ide és likeold Facebook oldalunkat!

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!