Vorarlberg

Vorarlberg - a tradíciók királya

Vorarlberg, Ausztria legnyugatibb tartománya. Egészen az Alpok belsejében bújik meg csendesen, éppen ezért télen nagyon kedvelt síparadicsom. A tartomány legmagasabb pontja 3312 méterrel a Piz Buin.

A tartomány az osztrák textilipar fellegvára.

Székhelye Bregenz. A tartomány teljes területe 2601,48 km2, népességének száma 388 711 fő, ebből Bregenzben több mint 28 ezren élnek. Bregenz a Boden-tó partján, Ausztria, Liechtenstein, Németország és Svájc négyeshatáránál fekszik.

A 20. század végétől lendült fel az idegenforgalom a város környékén, ami a tó és az ünnepi játékoknak köszönhető. Különösen a nyári szezon az erős, míg a környező hegyekbe a téli síszezonban érkezik több vendég. Jelenleg a szolgáltatások és a modern technológiai iparágak biztosítják a legtöbb munkahelyet.

4 járásra oszlik a tartomány, ezek:

 • Bludenzi járás
 • Bregenzi járás
 • Dornbirni járás
 • Feldkirchi járás 

Fontosabb települések: Bregenz, Feldkirch, Bregenzerwald, Bludenz, Brandnertal, Rankweil, Hohenems, Lustenau, Hörbranz, Nüziders

Turizmus

Vorarlbergben minden tradíció tökéletesen megfér egymás mellett, a faépületektől kezdve a modern építészetig minden megtalálható. Kulturális élete sokszínű, éppen ezért turistaként nem fogunk unatkozni. Építészeti látnvalói közül a legemlítésebbre méltóbbak a:

 • a Hittisauban található tűzoltóság és kultúrház,
 • A Riefensbergben található, hagyományőrző népviseleteket készítő Juppen műhely,
 • Bregenzben az Ünnepi Játékok Háza és a Művészetek Háza, a Rankweil bazilika

Vorarlbergi várak és kastélyok:

 • Schattenburg: Feldkirch szimbóluma kilátótoronnyal és helytörténeti múzeummal.
 • A Hohenems kastélyban találták meg a Niebelungenlied eredeti kéziratát. Kiállítások és kulturális rendezvények helyszínéül is szolgál.
 • Tosters romjai kilátóhely.
 • Gebhardsberg romjai, Bregenz: itt állt Hohenbregenz vára, amelyből mára csak a falak maradtak meg.

Erre a tartományra is jellemző a környezetkímélő működés, így bio-gazdálkodásból itt is találunk kedvünkre valót. Ilyen helyszín Gaschurban található Bio-Hotel Saladina/Montafon, ahol nagyon szigorúan ügyelnek az ételek tisztaságára. A Bizauban található Biohotel Schwanen a vendégeket középkori receptek alapján készült falatokkal kényeztetik, érdemes megrendelni a Vad nők menüt, majd kíváncsian várni a meglepetést.

 Kirándulás keréken és hajón 

A kerékpározás szeretete minden régióra érvényes. Éppen ezért itt sem maradhat ki egy kerékpártúra, mely izgalmas élményeket kínál. A Boden tó kerékpárút a német és svájci tóparton vezet végig, vannak szakaszok, amiket hajóval is megtehetünk, ha éppen nincs kedvünk tekerni.

A túrautak egyik gyöngyszeme a Bürser- szurdok, ahol a Alvier- patak is folyik. Itt található egy geoloógiai ösvény is, ami az ősidőkbe nyújt betekintést. Vezetett programokat is tartanak.

Csobbanjunk gleccservízbe

Ha éppen természetes fürdőzésre vágyunk, akkor ebben a választékban is széles a skála. A Boden tó lehetőséget nyújt a szabad strandolásra és modern strandfürdőzésre egyaránt. A Seewald tavat vonattal is meg lehet közelíteni, 1200 méter magasan fekszik, ennek ellenére a vize meleg.

Az Alvier-Bad fürdőtavat modern technikákkal tartják tisztán, melyet ivóvízzel duzzasztanak. Tisztítását kizárólag sok ezer vízinövénnyel végzik. A tó fűtésére is van lehetőség, mert kialakítottak egy élményfürdő részleget, több, különböző méretű medencével.


„Mountain Beach” egy ökotó 7000 m² vízfelülettel. Az élményfürdő vizének tisztítását növények és mikroorganizmusok végzik. Szórakozási lehetőségei megszámlálhatatlanok: matrac-raftinggal, fából készült ugrótornyokkal, mászófallal, csúszdákkal, játékállatokkal, szaunával, pihenő helységekkel, strandröplabda pályával, körhintával és különféle gasztronómiai egységekkel várják a vendégeket.

Gasztronómia

Kincset érő receptek

A nemzedékről nemzedékre öröklődött receptekbe azonnal beleszeretünk.

Ilyen például a házi készítésű nudli, a Kässpätzle, melyet lisztből, tejből, tojásból gyúrnak, majd vajjal és sajttal szolgálnak fel. Uzsonnára gouda vagy ementáli sajtot fogyasztanak kenyérrel, ami mellé almabort fogyasztanak. Halételek közül a fehér húsú pisztráng és a csuka számít igazi különlegességnek. Lisztes bevonat nélkül készítik az ételeket, mely mellé zöldséget vagy salátát tálalnak.

Érdekességek:

 • Itt található Európa legkeskenyebb háza, a Kirchstrasse 27. és 31. között szorongó épület.
 • A Schlossbergstrasse-n csodálhatjuk meg a Villa Raczynski-t, amely egy szerelmi ajándék volt egykor. 

Vorarlberg nyáron is kifejezetten vonzó úti célnak számít, ahol újjászülethetünk.

Ismerje meg az általunk kínált lehetőségeket és találja meg álmai munkáját Vorarlbergben!

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!