Salzburg

Salzburg - a világörökség része

Salzburg tartomány a Keleti-Alpok északi oldalán található. Közvetlen szomszédai: Felső-Ausztria, Stájerország, Karintia, Tirol valamint a Németországhoz tartozó Bajorország. Területe 7154 km², legmagasabb pontja a 3674 m magas Großvenediger Salzburg tartományban csodálhatjuk meg a világ legnagyobb jégbarlangját, és Európa legnagyobb vízeséseit. De figyelmünk ne “csak” a természeti csodákra korlátozódjon. Merüljünk el a múzeumok, kastélyparkok és szállodák vizuális csodájában is. Teljes népessége a 2017-es legutóbbi népszámlálás adatai szerint 154 076 fő. Területe 65,68 km2. Salzburg tartományban összesen 119 lakott település található, melyből 10 darab városi rangot visel.

Kerületei:

Flachgau

Tennengau

Pinzgau

Pongau

Lungau

Salzburg -Stadt (Tartományi székhely)

A negyedik legnagyobb osztrák város  

A várost gyakran Mozartstadt-nak is nevezik, hiszen itt született Mozart, ezért az ide látogatók ne hagyják ki Mozart szülőházát. A szűk utcák, templomok és paloták adják meg a város középkorú hangulatát. Legszebb látnivalói közé tudhatjuk a Mirabell- és Hellbrunni kastélyt, a salzburgi dómot és a város fölött magasodó középkori erődítményt, a Festung Hohensalzburgot.

Turizmus

Kiváló nyári kikapcsolódás a nyaranta megrendezett Salzburgi Ünnepi Játékok, mely rendezvény ékköve a Jedermann című darab, melyet Hogo von Hofmannstahl szerzett.

Salzburgban található:

  • Ausztria legöregebb alagútja, az a Sigmundstor.
  • A Festung Hohensalzburg, ami Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai építménye.
  • Reißbahn, ami a világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja
  •  

Színházak: Salzburgi színészház, Nemzeti Színház, Salzburgi Marionettszínház, Zenekarház, Salzburgi Utcai Színház, Kis Színház

Múzeumok: Rupertinum – Múzeum a modern művészeteknek, A természet háza, Állatkert, Csendes Éj múzeum, Salzburgi dóm múzeuma

Egyéb tudnivalók:

·         Turisztikai régió: 21 db

·         Vendégágyak száma: 192 000 db

·         Túraútvonalak: 7 200 km

·         Bauernhof: 1 800

·         Nemzeti park: 1 db

·         Jelzett kerékpárút: 2 000 km

·         Mountainbike-útvonal: 3 000 km

·         Golfpálya: 13 db

·         Sípályák hossza: 1 700 km

·         Sífutópályák hossza: 2 220 km

·         Kivilágított sípályák: 14 db

·         Téli túraútvonalak hossza: 2,500 km

Kétkeréken

Összesen 6000 különböző túra- és hegyikerékpáros útvonallal várja azokat, akik biciklin szeretnék felfedezni a tájat. 2500 kilométeres hegyi kerékpáros ösvény áll rendelkezésre a bicikli szerelmeseinek. A Dachstein-hegységben rendezik Ausztria leglátványosabb hegyikerékpáros túráját, ami inkább már gyakorlott biciklistáknak javasolt.

Július 25-e az alpesi legelők különleges napja, hiszen ekkor rendezik a „Hundstoaranggeln” elnevezésű hagyományőrző sporteseményt: a környék fiatal férfijai összecsapnak, hogy összemérjék az erejüket, méghozzá egy birkózáshoz hasonló küzdősportban. Aki győz, egy évig viselheti a “Hagmoar” címet.

Gasztronómia

Ínyenceknek bioélelmiszerek és innovatív konyhaművészet

Salzburg mezőgaszdászainak több mint 50 %-a biotermesztést végez. Itt található Ausztria első biofaluja is. Mennyei élvezet a salzburgi galuska, melyet erdei gyümölccsel kevert tejszínnel locsolnak meg. A táj tipikus édessége az áfonyás felfújt vagy az édes főtt puding és a Wolfgang Amadeus arcmásával díszített marcipángolyó vagy csokoládébonbon, azaz a Mozartkugeln.

A kiváló alapanyagokhoz egészséges állatállomány és zöldség szükséges. Ebben nem szenved hiányt ez a régió. A tavak nagy része ivóvíz minőségű, a halakat pedig hagyományos módszerrel füstölik a parton. Gasztronómiai csodaként emlegetik  a tennengaui hegyi sajtot (Tennengauer Bergkäse),  a wals-i zöldséget, a pongaui vadhúst, a Grossarl-völgy hegyi sajtot (Grossarltaler Bergkäse), a tennengaui hegyi bárány húsát, a pinzgaui marhahúst, a régi alma- és körtefajtákból préselt brambergi gyümölcslevet, a pinzgaui gidahúst, a lungaui burgonyát (Lungauer Eachtling), csakhogy párat említsek.

Az Amoseralmon a kirándulókat megannyi finomsággal várják, mint a lekváros bukta, a császármorzsa vagy a gyógynövénytea. A kenyeret helyben sütik és saját készítésű vajjal tálalják. A Haitzingeralmban pedig megtekinthetjük a sajtkészítés legfontosabb lépéseit. Salzburg ízeiért csak rajongani lehet!  

Közlekedés

Közút

Salzburgot átszeli a Bécsből Münchenbe tartó A1-es autópálya, valamint innen indul Villach és Szlovénia irányába az A10-es-es Tauernautobahn. A legtöbb település kiváló minőségű autóúton érhető el.

A Großglockner felé vezető hegyi úton útdíjat kell fizetni, csakúgy mint a Karintiába tartó összes úton, a Felbertauern és az A10-es autópálya Tauerntunnel alagútjában. Böcksteinnél az autók szállítását vasúttal oldják meg Mallnitzba.

Főutak:

1 Salzburg – Straßwalchen (- Linz)

99 Bischofshofen - Radstadt - Obertauern

158 Salzburg – Bad Ischl

159 Salzburg –Hallein – Bischofshofen

167 Lend – Bad Hofgastein – Bad Gastein

168 Zell am See – Mittersill

311 Bischofshofen – Sankt Johann im Pongau – Lend – Zell am See – Lofer

Vasút

A vasútvonalak száma nem túl jelentős a tartományban a körülményes domborzati viszonyoknak köszönhetően. Közvetlen IC-vonatok közlekednek Salzburgból Gastein-en át Villachba és Radstadt-on át Grazba.

Vasútvonalak:

101 Salzburg – Straßwalchen – Linz

200 Salzburg – Bischofshofen – Schwarzach-St. Veit – Innsbruck

220 Schwarzach-St. Veit – Bad Gastein – Villach

230 Zell am See – Krimml

250 Bischofshofen – Radstadt – Graz

Autóbusz

A tartomány legtöbb településén az autóbusz az egyetlen tömegközlekedési eszköz.

Repülő

Salzburg nemzetközi repülőter a Wolfgang Amadeus Mozart nevet viseli. A maxglani repülőtérről Bécsba, Németországba, az Egyesült Királyságba és a Kanári-szigetekre indulnak járatok.

Érdekességek:

Itt található az a ház is, melyen emléktábla jelzi, hogy ebben az épületben született a Csendes éj (Stille nacht) írója, Jospeh Mor lelkész 1792 decemberében. 

Peter Singer a 19. század második felének nagy salzburgi alakja volt. Az óváros közepében található egy ferences kolostor, amit szinte minden európai nagyság meglátogatott, hogy hallják a hangszerén játszó szerzetest. Ez a hangszer a pansymphonikum nevet kapta, melyet ő maga talált fel és készítette: ez egy orgonaszerű instrumentum volt, amelyen regisztrálással szinte minden hangszer hangszínét tudta utánozni. Azt mondják, ez volt a szintetizátor őse.

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!