Veszély a fejünk felett: Jégcsapok

A havazás és az orkánerejű szél után, a hőmérséklet ingazodása miatt, az olvadás és fagyás következményeként, a veszélyesen lelógó, tetőről leeső jégcsapok veszélyt jelentenek a gyalogosokra.

Az igaz, hogy a tulajdonos felelősséggel tartozik az ingatlanából, ingatlanáról kirepülő, lehulló tárgyakkal kapcsolatban, mindent meg kell tennie mások megóvásáért. Igaz ez a tetőről lezúduló hóra és az ereszről lepottyanó jégcsapokra is.
A járdaszakasz melletti átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől és más lefolyást gátló egyéb anyagtól való megtisztításáról is gondoskodni kell, valamint a veszélyes, lelógó jégcsapokra (táblával, felirattal) felhívni a járókelők figyelmét, de előfordulhat, hogy egyes közintézményekben munkaszünet van, így ezek előtt nincs, aki csúszásmentessé tegye a területet.
Kiemelt figyelmet kell fordítani az épületek környékén, a járdákon történő közlekedésre, az esetlegesen lezuhanó hó- és jégtömeg elkerülésére.

A lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), ehhez társul a csúszásveszély. A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak.

Továbbá, a közlekedés során is különösen kell figyelni mind a gépjárművezetőknek, mind a gyalogosan közlekedőknek a havas, jeges és csúszós útviszonyokra.