Változás az E-card ügyben

VÁLTOZÁS AZ ECARD-NÁL!

2020. január 1-től új generációs e-kártyákat állítanak ki, amelyeken a biztosított személy fényképe is megjelenik már. Az összes kártyatulajdonos körülbelül 85% -a automatikusan kap egy új e-kártyát egy fényképpel, anélkül, hogy bármit is meg kellene tennie, az új kártya igénylése ügyében, mert a társadalombiztosítási rendszer a meglévő nyilvántartásokból tud dolgozni és elkészítik az új kártyákat.

Ha van egy biztosított személyről készült fénykép útlevéllel, személyi igazolvánnyal, ellenőrző kártya jogosítványával vagy az idegennyilvántartásból (pl. Idegen útlevél, egyezményi útlevél, tartózkodási engedély vagy idegen személyi igazolvány), ezeknek a személyeknek nem kell semmit sem tenniük, az új fotóval ellátott e-kártyájuk időben megérkezik, a régi lejárta előtt, legkésőbb 2023 év végéig.

A 14 év alatti gyermekek továbbra is sima e-cardot kapnak fénykép nélkül, függetlenül attól, hogy rendelkezésre áll-e fénykép.

Azok a személyek, akik már elérték a 70 éves kort az új e-kártyán, vagy már kitöltötték azokat, vagy akik a 4., 5., 6. vagy 7. osztályba sorolhatók, mentesülnek az e-kártya fényképezésének kötelezettsége alól. Nem kell semmit tenniük, automatikusan meg fogják kapni az új kártyát, mielőtt a régi lejár.

A 14 éven felüli személyeknek, akiknek nem áll rendelkezésre fotó, be kell nyújtania a megfelelő fényképet.

2020. január 1-jétől az e-kártya fotót el kell vinni az illetékes regisztrációs irodákba.

Az e-kártya továbbra SEM tárol semmilyen orvosi adatot. Az új e-kártya egy úgynevezett "kulcskártya" is, amely hozzáférést biztosít az e-kártya rendszerhez és az ELGA elektronikus egészségügyi nyilvántartáshoz.

A chipben már elérhető elektronikus aláírásokon kívül az új e-kártya további biztonsági funkciókat is tartalmaz:

UV és infravörös színek:
bizonyos logók, pl. a társadalombiztosítási logó csak UV fényben lesz látható.
guilloche:
A finom, összefonódott vonalak mintái nehezen hamisíthatók.
Iris nyomtatás:
Ez a színes gradiens nyomtatás speciális hatása a bankjegyekkel szemben általában védett másolásvédelemre is.
Micro szöveg:
Az egyes guilloche sorok között a "társadalombiztosítás" szót többször mikrotextként nyomtatják.
Lézeres vésés:
A fényképet lézergravírozza fekete-fehérben az e-kártyára. Ennek eredményeként nem torzulhat és még akkor is felismerhető marad, ha nagyon kopott.

forrás: osztrak-csaladipotlek.hu