Tűz ütött szombat hajnalban a világörökséghez tartozó Hallstattban Felső-Ausztriában

Tűz ütött szombat hajnalban a világörökséghez tartozó Hallstattban Felső-Ausztriában. A turisták által igen kedvelt település központjában fából épült házak állnak, így a gyorsan terjedő lángok nagy riadalmat okoztak, de a tűzoltóknak sikerült megakadályozni a nagyobb bajt.

Az ORF szerint a tűz egy faépületben keletkezett a tóparton. A lángok átterjedtek a szomszédos hüttékre, illetve az utca túloldalán található két lakóházra is. Mivel a település központjában sok a fából készült ház, ezért nagy volt a veszélye annak, hogy a tűz gyorsan elharapódzik.

A helyi tűzoltók mellett nyolc településről érkeztek még egységek, hogy megfékezzék a lángokat. Három tóparti vendéglátóegység teljesen leégett, két ház pedig súlyosan megrongálódott, (egyiknek a teteje is kigyulladt),  a közelben fekvő fogadót sikerült megóvni a tűztől. A település lakói közül senki nem sérült meg, az oltás közben egy tűzoltó szenvedett sérüléseket.


Alexander Scheutz, a település polgármestere azt mondta, hogy sikerült a nagyobb baj megelőzni. A turistáktól azt kérte, hogy a hétvégén ne látogassák a világörökség részének számító települést - ugyanis még tart a vizsgálat illetve a károk felszámolása.


A Bad Goiseni Önkéntes Tűzoltóság oldalán megtekinthetőek az oltás képei.

Az alig 800 lakosú községet évente 1 millió turista keresi fel, Kínában pedig felépítették a tóparti település mását.


A tűz a tóparti hüttékben keletkezett és a lakóházakra is átterjedt Fotó: Bad Goisern Önkéntes Tűzoltóság
A tűz a tóparti hüttékben keletkezett és a lakóházakra is átterjedt
Fotó: Bad Goisern Önkéntes TűzoltóságEgy szemtanú akkor készített felvételt, amikor a tűzoltók még nem értek a helyszínre.

forrás: savariaforum.hu