Tökéletes önéletrajz írása - Fotó etikett

A fotó egyike az önéletrajzírás kényes kérdéseinek. Ha előnytelen fotót mellékelsz az önéletrajzodhoz, inkább hátráltat az állás megszerzésében. Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk azon leggyakoribb hibákkal, melyek elkövetése után szinte esélytelen az áhított állás betöltése.
5+1 súlyos hiba, amivel elbukhatod a meghirdetett állásajánlatot
10 olyan baki, amit érdemes elkerülnöd

 

A végleges döntés előtt érdemes megvizsgálni a csatolandó fotót az alapján, hogy hozzásegít-e bennünket az önéletrajz elsődleges céljaihoz, azaz, hogy észrevegyenek bennünket, bejussunk az állásinterjúra és alkalmazzanak. Egy jó, de a pályázathoz nem illeszkedő fotó biztos, hogy csökkenti esélyeid egy képzett pályázóval szemben, akinek nemcsak az eddigi pályafutása, de a fotója is előnyös.

 

Természetesség és ápoltság

Fontos, hogy jó benyomást keltsünk, ezért legyünk ápoltak. A leglényegesebb, hogy minél frissebb legyen a felvétel rólunk, ha jelentősebb változás ment végbe a külsőnkön, akkor cseréljük le a fényképet, mielőtt jelentkezünk az állásra. A tablóképek használata is csak akkor javasolt, ha nem telt el sok idő az érettségi óta, ellenkező esetben nem ajánlott. Hölgyeknél a smink legyen szolid, ne használjunk rikító színeket. Hangsúlyozzuk a szemeinket vagy a szánkat és púderezzük is az arcunkat annak érdekében, hogy ne legyen fényes. Törekedjünk arra, hogy a fényképen is olyan benyomást keltsünk, mint a való életben.

 

Készítsünk külön fényképet

Egyik gyakori probléma, hogy a jelöltek nem készítenek egy fényképet külön erre a célra, hanem egy, már meglévő fotóból vágnak ki egy részletet. Ez több szempontból is problémás. A legnagyobb baj, hogy ebben az esetben a háttér nem megfelelő és gyakran az öltözet sem. Ne rakjunk olyan képet az önéletrajzunkba, amelyen másokkal vagyunk és olyat sem, amelyen valamilyen alkalmi ruhát viselünk, mint például koszorúslány ruha vagy hasonlók.

Válasszunk fehér hátteret és valamilyen egyszínű felsőruházatot, de figyeljünk arra, hogy ne legyen rikító színű, részesítsük előnyben a sötét és a pasztellszíneket. 

A képet jó fényviszonyok mellett készítsük el, arra figyelve, hogy arcunk egyik oldalára se essen árnyék. Legyen pozitív a kisugárzásunk a képen és mosolyogjunk visszafogottan, hiszen egy fénykép sok mindent elmond a személyiségünkről. 

 

Kerüljük a SELFIE-t!

Nem győzzük ismételni: Selfie OFF! Nem ajánlott önmagunkról képet készíteni, inkább kérjünk meg valaki mást erre a célra. Ha szívesebben bíznánk szakemberre ezt a feladatot, elmehetünk profi fényképészhez is, aki megfelelő körülmények között tud jó minőségű fotót csinálni rólunk. Az elkészült anyagot digitális formában is kérhetjük, így könnyen fel tudjuk használni a pályázati anyagunkban.

 

Összegezzük:

 • A haverokkal készült csoportképből kivágott kép, fürdőruha, trikó, bikini, napszemüveg, ékszer villantás: gáz!

 

 • Javasolt szakmai, a leendő munkahelyi környezethez illeszkedő kép használata.

 

 • Olyan fotót használj, amin az állásinterjún is felismernek majd!
  • A kép ne legyen túl régi,
  • Hajviselet/borosta lehetőleg hasonló legyen, mint az önéletrajzi fényképen,
  • Kerüld a túlzó effektek használatát,

 

 • Öltözetre ügyelj! Ne lőj túl, se alá a célon!

 

 • A mosoly megengedett, ugyanakkor legyen inkább visszafogott, bizalmat sugárzó.

 

 • Ha egyedül pályázol: a képen csak a egyedül szerepelj! 
 • Közös pályázás esetén: Nem muszáj, de elfogadott ha pároddal közös képet használtok. 


MINDEN ÜGYFELÜNK RÉSZÉRE SZEMÉLYRE SZABOTT, NÉMET NYELVŰ, PROFI ÖNÉLETRAJZOT ÉS MOTIVÁCIÓS LEVELET KÉSZÍTÜNK.