Több mint kilencezer Magyar gyerek kap családi pótlékot Ausztriában (2020)

Ausztriában csökkentették az ott foglalkoztatottak külföldön élő gyerekeinek nyújtott családi pótlékot, de ez lényegesen kevesebb megtakarítást hozott a vártnál – írja a Die Presse. 

A tervezett 114 millió euró helyett mindössze 62 millió maradt az államkasszában, ugyanakkor azonban sok idős és beteg emberek házi ápolására alkalmazott kelet-európai munkaerő adta fel a munkáját. 

A csökkentett, illetve egészen pontosan a gyerekek lakhelyén fennálló létfenntartási költségekhez igazított családi pótlék az Ausztriában dolgozó uniós állampolgároknak jár. Az „indexálást” 2019. január 1-tól vezették be, és ez nagyon sok, főleg kelet-európai esetben csökkenéshez, de néhány uniós tagállam esetében növekedéshez vezetett. Tavaly, az első évben 138 ezer gyerek után fizettek ilyen családi pótlékot, összesen 213 millió eurót. Az indexálás előtti évben, 2018-ban 133 ezer gyermek után 275 millió eurót fizetett ki az osztrák állam. 

Országok szerint csak azokról van nyilvántartás, akik az egyik jogcím alapján a teljes családi pótlékot Ausztriában kapják: itt Magyarország messze az élen jár 9299 gyerekkel, utána Szlovákia következik 4126 gyerekkel. Az EU bizottsága szerint az indexálás nem felel meg az uniós jognak, hiszen minden munkavállaló azonos járulékokat (stb.) fizet be, és ezért azonos szolgáltatásokat kell kapnia. A bizottság kétszer is figyelmeztette Ausztriát. Most el kell döntenie, hogy indít-e pert Bécs ellen az Európai Bíróságon. 

A bizottságnak a szakértők szerint jó esélye van arra, hogy a bíróság neki adjon igazat, és ez súlyos bírságot jelenthet Ausztriának. Emellett egy szlovák ápoló az őt közvetítő ügynökség támogatásával pert indított egy osztrák bíróságon, mert havi 71,77 euróval kevesebbet kap. Az illető azonban közben már feladta a munkáját az ügynökségnél, és hazament: egyes források szerint az indexálás nyomán csak Szlovákiából 3-5 ezer Ausztriában dolgozó ápoló adta fel a munkát. A napi 24 órás ápolást rosszul fizetik – az órabér 2,50 euró –, így a családi pótlék döntő jelentőségű lehet. A vesztesek az ápolásra szorulók, mert most még nehezebb ápolót találni, mint korábban – írta a lap.