Szobalány munka külföldön

Szobalány munka külföldön megfelelő választás lehet minden lány, nő és hölgy számára, aki szeretne szerencsét próbálni egy idegen országban. Arra viszont érdemes készülni, ahogy itthon sem, úgy ez a munka külföldön sem egyszerű. Első hallásra nem tűnhet nagyon bonyolultnak vagy megerőltetőnek, hiszen ”csak” takarítani kell. Takarítani (szinte) mindenki szokott, ismerjük a különböző eljárásokat. Abba viszont sokan nem gondolnak bele, hogy itt nem csak egy szobáról vagy lakásról van szó, hanem 20-50-150 szobás szállodákról, ahol a szobákon kívül rengeteg közös helyiség is van, amiket szintén tisztán kell tartani.

Szobalány munka külföldön nyelvtudás, sőt szaknyelvtudás nélkül szinte lehetetlen. Nagyon fontos ismeri az alap társalgási szókészlet mellett a szakszavakat is. Hiszen minden felülettípusra másféle tisztítószer való. Ami jó a járólapra, lehet, hogy kárt tesz a fában vagy a műanyagban. A főnök utasításit sem értjük meg pontosan, ha nem beszélünk azonos nyelvet.

A szobalány munka külföldön és itthon sem csupán takarítást jelent. A napi rutin feladatok mellett sokszor előfordul, hogy a konyhán vagy a recepción is be kell segíteni, emellett mosni és vasalni is kell.

A munkaidő átlagosan 6:00 körül kezdődik, ekkor elsőként a közös helyiségeket, a mosdókat, éttermet, bárt, recepciót kell felporszívózni, felmosni, valamint az ablakokat kipucolni. Körülbelül 9-10 óra körül kezdődik a szobák takarítása, amíg a kedves vendégek reggeliznek.  Más-más a teendő azokban a szobákban, amelyikben még maradnak, és amelyikből ki költöznek, és más ahova új lakók érkeznek. Az ágyat azonban minden szobában be kell vetni, fel kell porszívózni, el kell mosogatni a poharakat, fel kell mosni a fürdőszobát (cseppmentesen) stb.. A takarítandó szobák mennyisége mindig a szállodától függ. A kisebb családi létesítményekben kevesebb a szoba, itt általában 10-15 szoba jut egy szobalányra. A nagyobb szállodákban általában minden emeletre jut egy-egy fő, ami akár 15-20 szobát is jelenthet.

Miután a szobák takarítása kész, akkor következik a mosodai munka (vannak olyan szállodák is, ahol erre külön személyzet van). Kora délután a legtöbb helyen van egy két óra pihenő idő, majd a késő délutáni és esti órákban még folytatódik a munka. Ilyenkor szintén a mosodai feladatokat kell ellátni, például összehajtogatni a megszáradt ágyneműket, törölközőket, terítőket stb.

A legtöbb esetben a szobalányoknak külföldön nem kell külön lakást bérelniük, hanem ez megoldott a szállodán belül, vagy a szálloda bérel erre a célra apartmanokat a dolgozóinak. A napi étkezés is adott, a személyzet általában ugyanazt az ételt eszi, mint a vendégek, persze időben elcsúsztatva. Átlagosan napi minimum 8 órát kell dolgozni, de az sem ritkaság hogy 10et, de közben van 1-2 óra pihenő idő is. Hetente mindenhol 1-2 szabadnap jár, ami ez esetek többségében hétköznapra esik, hiszen a turnusváltások általában hétvégén vannak. A fizetés általában 1200 és 1500 Euró környékén mozog.

szobalány munka külföldön tehát nem tartozik a legegyszerűbb munkák közé, ezért gyakran a helyiek nem is vállalják ezt a munkakört.

forrás: kginternational.hu