Milyen hasznos skilleket sajátíthatsz el konyhai kisegítőként?

 • Tökéletes időbeosztás. Az idő mindig szorít, a feladatok száma pedig csak nő. Közben fel kell lenni készülve a vészhelyzetekre is. Ha nem koncentrálsz, elúszol.
   
 • Streszkezelés. Összezárva lenni napi 13 órákat emberekkel pár négyzetméteren, akikkel több időt töltesz, mint a szeretteiddel, nem feszültségmentes. A munkád nagy része kapkodásból áll ki a meleg, szagos zsírgőzben, és elárulhatom, hogy nem jóga muzsika a háttérzaj. Főleg utasítgatnak, és határidő „azonnal”. Nem véletlenül szokták a konyhát a csatatérhez hasonlítani. Itt megszilárdul az ember tűrőképessége, és megtanul összpontosítani. Ráadásul ételt kidobni se valami lélekmelengető élmény…
   
 • Életveszélyes helyzetek kezelése. Van itt minden. Forró víz, vegyszerek, éles szúró-vágó eszközök, szétroncsolódott és balesetveszélyes sziták, forró zsiradék, tűz, elektromos eszközök nedves helyeken. És persze embertelen meleg és levegőhiány. Viszont te nem pánikozhatsz be, hatékony kell maradj.
   
 • Stratégiai és taktikai gondolkozás. Azért lássuk be, agyban is ott kell lenni, hogy minden időre el legyen mosogatva, a megfelelő körforgás szerint (figyelve, hogy mikor melyik eszközre lehet majd nagyobb szükség), a pályád fel legyen töltve (saláta, desszert hozzávalók, stb.), és nagyjából patent legyen a konyha folyamatosan.Vannak munkák, ahol jobb esetben van egy privát tered, és alkalmanként kell kommunikálj, együttműködj a munkatársaddal. Na, a vendéglátás nem ilyen. Itt folyamatosan közösben kell gondolkodni, egy valódi hierarchia-láncban. Nem könnyű, de szerintem épp ezért egy kis vendéglátós tapasztalat segít, hogy jobb emberismerő légy. Egy ilyen környezetben nagyon a szívedhez tudnak nőni emberek, mivel olyan, mintha sorstársak lennétek.
   
 • Önismeret. Konyhalányként sok a lelkiismereti döntés. Pl. kitakarítom-e még az a zugot is a hűtőben? Felseperjem-e azt a sarkot is, úgyse látja senki…? Leesett a földre a kaja, kidobjam-e? Napi pár órányi mosogatás közben is van min gondolkozni. Fejlesztheted magad, hogy még precízebb és pedánsabb legyél. A munkád sokat elárul rólad.

  forrás: napitaptudas.blog.hu