Mielőtt állásinterjúra indulsz! Íme 10 olyan baki, amit érdemes elkerülnöd

Íme egy újabb lista, aminek alkalmazásával azonnali elhasalás várható. 
Igaz, hogy már korábban is foglalkoztunk a témával, de valljuk be, a listát még hosszasan lehetne folytatni.

1. Fürdőruhás kép az önéletrajzban

Mit sem ér a tökéletesre megírt önéletrajz, ha komolytalan képet mellékelünk hozzá. Egy pályázó például egy egész alakos, fürdőruhás fotót illesztett be, de a fejvadászok találkoztak már olyan pillanatképpel is, ami egy házibulin készült: az asztalon sörös dobozok és hamutál, a jelöltet a barátai ölelgetik. Az azonosítást pedig egy fényképaláírás segítette, ami így szólt: én jobbról a második vagyok.

 

 

 

 

 

2. "Melyik cégnél is vagyok most?"

Gyakori hiba, hogy az álláskeresők - mivel sok helyre küldik át önéletrajzukat - nincsenek tisztában a megpályázott pozícióval. Megérkeznek az interjúra, és látszik rajtuk: nem tudják, hogy most épp milyen munkakörről kell majd beszélgetniük. Volt olyan eset is, hogy a "Miért jelentkezett az állásra?" kérdésre a válasz a következő volt: "Elnézést, de tulajdonképpen milyen állásról is beszélünk?"
A cég beazonosításával is akadnak problémák. Egy pénzügyi pozícióra pályázó álláskereső például egyenesen a konkurenciával keverte össze a hirdető céget az interjún - ráadásul ez már a második körben volt, épp ezért még érzékenyebben érintette a munkaadót az eset.

3. "Nem is gondolom komolyan ezt az interjút"

Nem egyszer megesett, hogy a pályázó kijelentette: őt nem is érdekli igazán a pozíció, csak azért küldte el önéletrajzát, hogy bekerüljön az adatbázisba. Még ha így is van, jobb nem bevallani, hiszen így semmiképp nem szerez jó pontot a jelölt. Sőt, a fejvadász cég legközelebb nagy valószínűséggel nem is keresi.

 

4. Man for all seasons

Amatőrizmusról árulkodik, ha valaki "minden mozgó tárgyra lő", azaz a legkülönfélébb álláshirdetésekre adja be jelentkezését: könyvelő, értékesítő, recepciós stb. Az állásszerzésnél ez akkor jelenthet gátat, ha kiderül, elfecsegi magát a pályázó.

5. Az alkohol megbocsáthatatlan

A jelölteknek néha az itallal is meggyűlik a problémájuk. Egy pályázó például, hogy a feszültségét enyhítse, az interjú előtt megivott egy whiskey-t. Bár az illető valóban nem volt ideges, viszont érezni lehetett rajta az alkoholszagot. Bár a magyarázatát elfogadták, ugyanakkor emlékezetes maradt számukra az eset. Ahogy azt a pályázót sem felejtették el, aki igen nyúzottan érkezett a beszélgetésre. Állapotát látva az interjúztatók viccesen megkérdezték tőle, hogy hosszú volt-e az éjszaka. A válasz egy trágár szavakkal tarkított élménybeszámoló volt. A lényege pedig: hogy igen, az éjszaka hosszú volt, a jelölt pedig nagyon másnapos.

6. Derékig kigombolt ing

Az öltözködés örök téma a kiválasztást végzők körében. Bár tény, hogy egy oda nem illő öltözettel sokat ront az esélyein a pályázó, de azért általában elnézőek az interjúztatók.  Persze, vannak kivételek. Ilyen volt az az értékesítői állásra jelentkező a fiatalember, aki derékig kigombolt ingben érkezett meg a beszélgetésre. Talán érthető okokból nem is küldték tovább a második körre.

 

7. Másfél órás késés, mindez két alkalommal

Késni egy interjúról már önmagában is elég nagy hiba, viszont a pontatlanság megfelelő indokkal kimagyarázható. Van viszont olyan helyzet, ami akármilyen nagy jóindulattal sem elfogadható. A személyzeti tanácsadó cég képviselője egy értékesítői állás interjújára készült. Várta a jelöltet, majd fél óra után feladta. Eltelt további 20 perc, ekkor megszólalt a telefonja, a pályázó volt, aki közölte, hogy legkorábban másfél óra múlva tudna megérkezni. Ez az időpont már sajnos nem volt jó az interjúztatónak, ezért ajánlott egy másikat. A megdöbbentő az volt, hogy a következő alkalommal ugyanezt végigcsinálta a jelölt. Harmadjára már nem hívták be.

8. "Húsz percem van az állásinterjúra"

Nemcsak a késés, a türelmetlenség is negatív fényt vet a jelöltekre. Egy pályázó úgy kezdte a bemutatkozását, hogy közölte: neki 20 perce van az interjúra. Ezt követően egymás után hadarva feltette a neki fontos kérdéseket a pozícióról, a hirdető cégről. A válaszokat megvárta, majd hirtelen felállt és elsietett.

9. Az a fránya mobil, ha megszólal

A mobiltelefonok is ádáz ellenségei lehetnek az állásra vadászóknak. Egy-egy közbecsengés még nem okoz kellemetlenségeket, az már inkább, ha a jelölt felveszi, és percekig, sőt, órákig diskurál. Hihetetlennek tűnik, de megtörtént, hogy egy hölgy az interjúszobában a barátnőjével beszélgetett körülbelül 20 percen át. Nem zavarta az sem, hogy az interjúztató elhagyta a helyiséget. Ráadásul elnézést sem kért.

 

10. "Ismerem ám a nagyfőnököt..."

Bizonyos esetekben - amikor nem egy ismeretlennel tárgyal az ember - valóban segíthet, ha afféle referenciaként egy köztudottan megbízható, vezető pozícióban lévő barátunk ismeretségére hivatkozunk az állás megszerzése érdekében. Viszont ez a személyzeti tanácsadóknál nem mindig jelent aduászt. Sőt, egy esetben ellenérzést is keltett, amikor a jelölt rögtön az interjú kezdetén arról kezdett el beszélni, hogy ő ismeri a megbízó cég egy vezetőjét. Direkt módon akart előnyt szerezni, ami egy ilyen helyzetben egyrészt érhetetlen, másrészt nem hasznos. A tanácsadókat nem lehet megvenni ezzel.

 

Forrás: topallasok.hu