Konyhai dolgozók fontos szerepe

Egy vendéglátó-ipari egység konyhájának sikeres működtetése összehangolt csapatmunkát igényel, ennek a csapatnak a nélkülözhetetlen tagja a konyhai dolgozó. Az ő kiegyensúlyozott és magas színvonalú tevékenysége teszi lehetővé, hogy a szakács a főzési feladatokra tudjon koncentrálni és a konyha vezetése során mindig a keze ügyében legyen az, amire éppen szüksége van. A konyhai dolgozó kezeli a tűzhelyeket, sütőket, hűtőket, az edények tisztántartásához pedig speciális mosogatómedencéket használ.

Hallotta már, hogy német nyelvterületen „fehér brigádnak” nevezik a konyhai személyzetet?

Ennek oka az, hogy a konyhában dolgozók egyenruhája legtöbb helyen fehér színű: fehér a nadrágjuk, köpenyük és a sapkájuk is. Ezzel ellentétben a felszolgáló személyzet jellemzően fekete, elegáns ruhában, egyenruhában jár a vendégek között, őket „fekete brigádnak” keresztelték el. A francia nyelvben „brigade de cuisine”, azaz konyhai brigád a konyhai személyzetnek az összefoglaló neve.

forrás: palyaorientacio.munka.hu