Hójelentés Ausztriából - útlezárások, elzárt települések és lavinaveszély

A hóesés általában jól jön, ha az ember síelni vagy dolgozni készül, de az osztrák időjárásnak az év elején sikerült túllőnie a célon és ráadásul a legrosszabb időpontban megérkeznie.
A hétvégén ér véget az iskolai szünet, emiatt jelentős forgalom várható a síterepek környékén, továbbá most indulnak vissza a külföldön dolgozók Németországba és Ausztriába Közép- és Kelet-Európából. A hegyekben napok óta erősen havazik, a szombat mindjárt útlezárással kezdődött Bécs környékén, az egyik legforgalmasabb autópályán, az A21-en, de nyugati tartományokban sem jobb a helyzet. A stájer hegyekben több települést nem lehet megközelíteni közúton.

A sok hó miatt az Alpokban, nem hogy síelni nem lehet, de sok túristának kellett újra terveznie a hétvégét a járhatlan vagy lezárt utak miatt, míg másoknak kényszerből kellett meghosszabbítaniuk az üdülésüket, mert nem tudtak lejutni az egyik síparadicsomból.

A hirtelen jött havazás az autósokat sem kíméli. Az osztrák utakon, több helyen, -főként az alagútak és hegyi utak közelében- sok autó akadt el az ítéletidőben, ezért a rendőrség, megelőző lépésként több helyen utakat zárt le.
Az elakadt autósok túlnyomó részét túristák és vendégmunkások alkotják, ami főleg a felkészületlenség és a helyismeret hiánya miatt adódik.

Sokan rosszul itélik meg helyzet súlyosságát, így ezzel magukat és mások testi épségét is veszélybe sodorják.
A Magyarországétól igencsak eltérő domborzati viszonyok sokszor meglepetést okozhatnak, ezért nézd meg előre jó alaposan, hogy milyen útvonalon és hogyan fogsz utazni. Például ha autóval mész, fontos hogy tudd, mennyire bírja a kocsi a hegyvidéket – Ausztriában legtöbbször hegyek között vezet az út, ahol még nyáron is havas lehet egy-egy útszakasz. A gyengébb autók sokszor nem bírják az erős emelkedőket és a hegyek között a telefon- és internetszolgáltatás sem mindig működik. 
Tehát, ha egyénileg vágsz neki az útnak, akkor útvonalat annak rendje és módja szerint válassz és első sorban ne itt akarj spórolni a kilóméterekkel vagy az utazási idővel!


Korábbi cikkünkben már írtunk a szezon előtti teendőkről és az autó téli felkészítéséről is, aminek hiánya, akár milliós büntetést is vonhat maga után!


forrás:
heartandspades.blog.hu