Érdekességek Ausztriáról - Történelem és örökség

Mint egyik szomszédos országunkat, Ausztriát meglehetősen jól ismerjük. Tudjuk, hogy történelme és kultúrája ezer szálon kapcsolódik Magyarországhoz, ismerjük gyönyörű természeti adottságait, elegáns barokk városait, hangulatos alpesi falvait és fantasztikus síterepeit. 
Utazásaink során ugyan felkeressük a kihagyhatatlan látnivalókat, de az útikönyvekben felsorolt nevezetességek nem árulnak el mindent az országról. Számos olyan érdekes tény, információ van még, melyekkel tovább bővíthetjük Ausztriával kapcsolatos tudásunkat. 
 

Történelem és örökség

 

1. Zászló

Ausztria nemzeti lobogója az egyik legrégebbi a világon. 1191-ben született, amikor V. Leopold herceg a harmadik keresztes hadjárat során az Acre-i csatában harcolt. 

2. Drágakő

A világ legnagyobb, 2860 karátos smaragdja a bécsi Hofburg kincstárában van kiállítva.

3. Schönbrunn

A Habsburgok nyári rezidenciájában nem kevesebb, mint 1440 szoba található.

4. Varrógép

Josef Madersperger varrógépe

A varrógépet 1818-ban Josef Madersperger találta fel Ausztriában.

5. Állatkert

A világ legrégebbi, ma is működő állatkertjét Ausztria tudhatja magáénak. Ez a bécsi Schönbrunni Palotához tartozó Tiergarten, melyet 1752-ben alapítottak.

6. Fogadó

A Haslauerben található Siftskeller St. Peter fogadót 803-ban alapították. Ez Európa legrégebbi vállalkozása és a világ legrégebbi, ma is működő fogadója.

7. Temető

A bécsi Központi Temetőben 2,5 millió sír található, több mint a város jelenlegi lakossága. Olyan neves személyiségek nyugszanak itt, mint Brahms, Beethoven, Gluck, Schubert és Strauss.

8. Hitler

1889. április 20-án Braunau am Innben, Ausztriában született Adolf Hitler.

9. Porsche

Ferdinand Porsche, a világ egyik legnevesebb autómárkájának megalapítója Ausztriában, Mattersdorfban született 1875-ben. Ő tervezte a Volkswagent is.

10. Genetika

Gregor Johann Mendel, a modern genetika megalapítója osztrák származású volt, akárcsak Alfred Adler, akinek a modern pszichológia létrejöttében volt kulcsszerepe.

11. A Birodalom

A 16. században a hatalmas Habsburg Birodalom kiterjedt a mai Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Belgium, Hollandia, Spanyolország, a spanyol-amerikai gyarmatok, Olaszország és az egykori Jugoszlávia egyes területeire.

 

12. Só

Salzburg és Hallstatt híres sóbányáiban már a régészeti feltárások szerint már a korai vaskorban megindult a sókitermelés.

13. Vasút

A semmeringi vasútvonal Gloggnitz és Semmering között, hegyvidéki terepen halad. Megépítése a 19. század egyik legjelentősebb mélyépítési munkálata volt.

14. Képeslap

A világon az első képeslapokat Ausztriában készítették és adták fel.

15. Édesség

Gyermekkorunk kedvenc édességét, a PEZ cukorkát Ausztriában találták fel.

16. Pszicho

A pszichoanalízis atyja, a gyakran idézett Sigmund Freud osztrák származású volt.

17. Kormányzó

Az egykori akcióhős, Arnold Schwarzenegger, aki ma Kalifornia állam kormányzói posztját tölti be, Ausztriában, egy stájerországi faluban született és osztrák állampolgárként nőtt fel, 21 éves volt, amikor kivándorolt Amerikába.

Alpok

forrás:mienkavilag.hu​