Családi pótlék Magyaroknak Ausztriában 2019 2.

Korábbi cinkkünkben már írtunk arról, hogy Ausztria megszorításokkal készül minden külföldi munkavállalónak, ámbár ennek végrehajtása törvénybe ütközik.

A január elsejétől érvényes intézkedés több tízezer magyart is érint, akiknek a gyermekei Magyarországon élnek, emiatt a kormány is kérte az uniós fellépést.

Eljárást indít az Európai Bizottság Ausztria ellen amiatt, hogy az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásaira és családi adókedvezményeire indexálást vezetett be, ha gyermekei külföldön tartózkodnak – jelentette be a brüsszeli testület. A 2019. január elsejétől érvényes intézkedés több tízezer magyar állampolgárt is érint, nem véletlen, hogy a magyar kormány jelezte: ha az Európai Bizottság nem jár el az ügyben, kész az Európai Bírósághoz fordulni.

Szerencsére a kormány ezúttal nyitott kaput döngetett. Az indoklás szerint: sok Ausztriában dolgozó uniós polgár, akik a helyi munkavállalókkal azonos mértékben járulnak hozzá a szociális biztonsági és adózási rendszerhez, kevesebb ellátásra jogosult, mert gyermekeik egy másik tagállamban élnek. A szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó uniós szabályok azonban nem teszik lehetővé a tagállamoknak, hogy kizárólag azért csökkentsék a biztosított személyeknek nyújtott pénzbeli ellátásokat, mert ők vagy családtagjaik egy másik tagállamban rendelkeznek lakóhellyel; Illetve, megerősítették, hogy az intézkedés szembemegy az uniós alapelvekkel.


A bizottság közleményében kiemelik:

Az osztrák kiigazítási mechanizmus diszkriminatív, mivel pusztán azért csökkenti az Ausztriában munkát vállalók családi ellátásait és adókedvezményeit, mert gyermekeik más tagállamban laknak. Semmi jelentősége sincs annak, hogy a szóban forgó másik tagállamban a megélhetési költségek alacsonyabbak mint Ausztriában, mivel az ellátásokat egyösszegű támogatás formájában fizetik, és azok nem kapcsolódnak a gyermek eltartásának tényleges költségeihez.

forrás:hvg.hu