Ausztriai útlezárások. Utak melyeket messziről kerülj el!

A havazásból az osztrák hegyeken kívül sajnos az utak sem maradhattak ki, aminek következtében egyes utakat lezártak. Lássuk, melyek a leginkább érintett ausztriai utak és települések!

LEZÁRÁS BÉCS KÖRNYÉKÉN, SZOMBAT DÉLELŐTT

Az A21-esen szombaton 11:40-ig, nem lehetett közlekedni a steinhäusli csomópont és Brunn am Gebirge között. A havazás miatt az emelkedőkkel teli elkerülőn rengeteg teherautó akadt el, ezeket folyamatosan mentették, írja az ORF.

Az útkezelő (ASFINAG) annyit közölt, a sofőrök alábecsülték a téli útviszonyokat, a fenntartó valamennyi elérhető járművét az A21-esre vezényelte. Kerülni az A22-es, S5-ös és a S33-as felé lehetett, ezek azonban jókora többlettávolságot jelentettek,

Alsó-Ausztria több útján is hasonló a helyzet, Zellerainnál (B71) a teherautók kötelező a hólánc, az L108-ason pedig valamennyi jármű csak így közlekedhet. Az ASFINAG szombat déli 12 előtt újra megnyitotta az elkerülőt.

 


STEIERMARK: ELZÁRT TELEPÜLÉSEK A NAPOK ÓTA TARTÓ HAVAZÁS MIATT

Már péntekig annyi hó esett Steiermark északi részén, hogy egyre több település megközelíthetetlen közúton, írja az ORF. Főleg a völgyekben elhelyezkedő községek érintettek, mivel a hegyoldalakon található nagy mennyiségű, labilis hótömeg veszélyezteti a közlekedőket. Szombatra a helyzet tovább romlott, ekkor már az első települést ki kellett üríteni, ugyanis St. Johann am Tauern-ben attól tartottak a hatóságok, hogy az erős szél miatt lavina zúdul 14 lakóházra és nyaralóra, ezért kimentették az ott lakókat.
  

A legfrissebb hírek szerint a tartományban este hattól lezárták a B114-es utat St. Johann am Tauern és Hohentauern között. Már délután nem lehetett közlekedni a B320-as úton Trautenfels és Espang között. Hohentauernben szintén több száz ember rekedt.

A legrosszabb a helyzet Liezen környékén, a Sölk-völgy településein (Sölktal) 600 helybelit és turistát vágott el a havazás a külvilágtól. Ráadásul a vízvezeték főcsöve is meghibásodott, így a helyi tűzoltók látják el a lakosságot ivóvízzel.  Admont környékén szintén útlezárásokra kell számítani. Szombaton délután Leoben környékén is komolyra fordult a helyzet, Eisenerz települést csak nagyon nehezen lehetett megközelíteni, jelentették be a hatóságok este.

A Kleine Zeitung Seebergen készült videóján meg lehet nézni, hogy mi a helyzet a magyarok által is ismert síterepen, ahol 10-12 óra alatt 1 méter porhó hullott a már meglévő hótakaróra és a 3 méteres vastagságot elérheti, így elképzelhető, hogy a lavinaveszély miatt az egész hegyet le kell zárni.

 

 

TIROL: GONDOK AZ INNSBRUCKI REPÜLŐTÉREN

Szombaton a havazás miatt Tirolban komoly közlekedési káosz alakult ki, az előrejelzések szerint vasárnapig a völgyekben néhol 1 méter hó várható, a hegyekben (az északi részeken) pedig akár 2 méteres vastagságú hótakaró is összejöhet. A szakértők a tartomány nyugati és déli részén kevesebb hóval számolnak, a többi területen azonban vasárnapig havazhat. Szombaton délutánig nem kellett utakat lezárni, azonban a közúti forgalom erős volt a hazatérő turisták miatt. Az innsbrucki repülőtéren viszont korlátozásokat kellett bevezetni, több járatot átirányították vagy töröltek, komoly késések is előfordultak. A reptér szombaton kora délután tudott újra repülőgépeket fogadni.SALZBURG: HÓ MINDEN MENNYISÉGBEN

Salzburg tartományban az A10-es autópályán akadozott a forgalom a Salzburg felé vezető oldalon - 1 órás időveszteséggel kell számolniuk az autósoknak. A másik sávban egy elakadt teherautó okozott gondot, illetve elindultak vakációzók is - sokfelé csak lépésben lehetett haladni. A tartományban már pénteken is komoly mennyiségű hó hullott, a Salzburgi Tartományi Rendőrség ezt a képet posztolta Obertauernből, ahol a helyi rendőrőrsöt is csak nehezen lehetett megközelíteni.

A pénteki hírek szerint Abtenau, Radstadt, Altenmarkt (Pongau) környékén folyamatosan mentették a tűzoltók az elakadt autókat - köztük egy hótolót is, amelyik nem bírt a tetemes hómennyiséggel megbirkózni. Az A10-es autópályát péntek délután fél kettőkor egy órára lezárták (Flachaunál illetve a krottendorfi pihenőhelynél), mivel a lavinaveszély miatt a hegyoldalakról irányított robbantásokkal távolították el a havat. A leesett rengeteg porhóra szombaton és vasárnap 60-100 centi friss réteg hullhat, ami tovább rontja a lavinahelyzetet. A tartományban emiatt katonai egységeket helyeztek készenlétbe. Bischofshofenben (Pongau) vasárnap rendezik a hagyományos síugró négysáncverseny utolsó felvonását, a szervezők és rendezők megállás nélkül dolgoznak azon, hogy a pályáról és sáncról elszállítsák a rengeteg havat. 

Szombat délutánra a tartomány útjain a nagy forgalom és havazás miatt teljesen lelassult a közlekedés. Az A10-es autópályán csak lépésben haladtak a járművek, emiatt 2,5 órával hosszabb menetidőre számíthattak az autósok, ráadásul a lassú tempó miatt a Katschberg-alagútnál a hatóságok megállították a kocsikat. A kerülőúton sem volt jobb a helyzet, ide hólánc nélkül fel sem engedték az autókat. A walserbergi határátkelőnél (Németország irányában) szintén torlódás alakult ki, egy órát kellett várakozni szombat délután.  (ORF, Tiroler Tageszeitung, Salzburger Nachrichten).

További információk az ausztriai síterepek állapotáról és annak nyitvatartásukról, ide kattintva érhetők el.Korábbi cikkünkben már írtunk a szezon előtti teendőkről és az autó téli felkészítéséről is, aminek hiánya, akár milliós büntetést is vonhat maga után!
 


Forrás: heartandspades.blog.hu/