A szobalány állás legfontosabb elvárásai

A legtöbb hotel saját szabályokat alkalmaz arra vonatkozóan, hogyan végezd el a feladataidat a lehető legkörültekintőbb módon. Szemezgettünk ezekből, hogy megmutassuk neked, miben is áll a szobalány állás.
 

A szobalány állás bizony megköveteli a tapintatot

A hotelszobák tisztán tartása létfontosságú feladat. Tisztaság nélkül akár meg is állhatna az élet a szállodákban. Mégis akkor vagy igazán hatékony a szobalány állás pozíciódban, ha a munkádban kellően diszkrét maradsz.

Általában elvárás, hogy a szállóvendégek nyugalmát semmi se háborgassa, ideértve a takarítást is. A legtöbb helyen követelmény a szobalányokkal szemben, hogy igyekezzenek elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben felhívnák munkájukra, magukra a vendég figyelmét.

Többnyire úgy oldják meg ezt a helyzetet a szállodákban, hogy a szobalányok figyelik hogy mikor megy el a  vendég, és akkor takarítanak, ők alkalmazkodnak a vendéghez. De nem mondtuk, hogy mindig könnyű dolog a szobalány állás.

 

 

Elvárható a berendezések rutinszerű ellenőrzése

Alapos szobalány lévén nem csak a takarítást, a tisztálkodási szerek pótlását, a minibár feltöltését és a szobatextilek cseréjét kell elvégezned, de érdemes gondosan ellenőrizned azt is, hogy a szoba felszereltségéhez tartozó berendezések rendben vannak.

 

Megnézed, hogy minden lámpa világít-e, hideg-meleg folyóvíz van-e, nincs-e dugulás.

A hotel besorolásától függően ugyanis az is elvárása a fizető vendégeknek, hogy lehetőség szerint ne ők szembesüljenek először ezekkel a hibákkal, problémákkal. Egy szeszélyes klienstől ilyen kellemetlen tapasztalat után könnyen kaphat a munkaadód negatív ajánlást.

Persze az önellenőrzés mellett a szobalányok munkáját ellenőrzik a gondnoknők is, akik rendszerint emeletenként felelnek azért, hogy minden a legnagyobb rendben legyen, de nálunk az alaposságért mindig jár plusz pont.

 

Személyes tárgyak, ajándékok és a borravaló lélektana

Minden helyen tabu a vendég holmija. Ez persze teljes mértékben érthető, ugyanis a szállodát, a vendéget és a szobalányt is védi ez a szabály. Voltaképpen nem szabad megérintened a vendég értékeit, csomagjait, személyes tárgyait, berendezéseit, táskáit, bőröndjeit.

A vendégektől kapott ajándékokat azért érdemes még itt megemlíteni, mert az is igen ingoványos területnek számít a szállodaiparban. Sok helyen előszeretettel írják elő a szobalány brigádnak, hogy az esetleges ajándékokat csak írásos hozzájárulással fogadják el, elkerülve ezzel a későbbi konfliktusokat.

A borravaló ezzel ellentétben javarészt mindenhol elfogadott (vagy éppen pártolt) gyakorlat a szállodákban. Itt azt a szabályt tarts szem előtt, hogy a borravaló ugyan elfogadható, de sosem lehet alku tárgya.

forrás: lahafacility.com