5 pont, amit vendéglátósként mindig be kell tartanod, MINDIG!

Ahhoz, hogy jó házigazdák/vendéglátók lehessünk nem elég a száraz üzleti oldalát megfogni a vendéglátásnak. Ez egy hivatás, egy örök szerelem, melyhez elengedhetetlen az odaadás, az elkötelezettség, alàzat és a tudásszomj.

A szakma ismerete

A világ folyton változik, így még a legjobb vendéglátósoknak is időről időre meg kell újulniuk, és lépést tartani a társadalom és a kultúra formálódásával. A szakma fortélyait kulcsfontosságú elsajátítani a legmagasabb szinten, sosem érhet minket meglepetés. A protokoll, etika és etikett ismerete alapvető fontosságú. Ezen felül egy jó vendéglátós konyít az idegenforgalomhoz, tájékozott, vendégre szabott stílussal operál, és nem utolsó sorban remek beszélgető partner. Bár, kicsit ódivatúnak hangzik, de a „vevőnek mindig igaza van” vezérelvet sosem felejthetjük el. Ellenkező esetben csorbát szenvedhet a hírnevünk, amelyet sokkal nehezebb visszaállítani, mint csupán kedvesen kezelni egy problémás vendéget.

Harmónia

Ha az étterem arculatát megterveztük, figyeljünk, hogy a külső és a belső harmonizáljon. Egy elegáns, puccos étteremhez minőségi, különleges ételek passzolnak, és természetesen egy kisebb költségvetésből tevékenykedő vendéglátóhely sem teheti meg, hogy egekig szökő árakat szabjon ki a vendégeknek. Egy tiszta, hangulatos hely már önmagában jó kezdet, hatalmas összegek beleölése nélkül is sikert arathatunk. A vevő kapja azt, amire számít, mutassunk magunkból annyit, amennyit valóban nyújtani is tudunk.

Profi személyzet

A professzionális személyzet fogalma nem merül ki abban, hogy robot módjára követünk mindent elvárást és normát. Ez persze nem jelenti azt, hogy akárki alkalmas erre a munkára. Mi nyújtjuk a szolgáltatást, így nekünk kell megfelelnünk a vevőnek, így kirívóan fontos az alázat és a türelem. Tudjon a személyzet az emberek nyelvén, vegyítse a tudását apróbb trükkökkel, érdekességekkel, melyek emlékezetessé teszik a vendég ott töltött idejét. Emberek vagyunk, egy kis közvetlenség még senkinek sem ártott, alkalmazzuk ezt a körülményekhez mérten.

Kínálat

Tudjunk mindent az áruinkról, ne lehessen olyat kérdezni, amire mellébeszélés a válasz. Legyenek egyedi ételeink, italaink, melyekről kizárólag a mi helyünk jut majd a vásárló eszébe. Bátran ajánljunk őszintén a kínálatunkból, ne kizárólag azzal a céllal, hogy legomboljuk őket. Az ördög a portéka milyenségében van. Ezüsttálcán tálalva sem lesz a silány ételből gasztronómiai élmény. Inkább legyen az adag költségesebb, de mindig azt kapja a vendég, amiért jött. Ha nem pont a „gourmet” szemléletnek áldozunk, akkor felejtsük el az apró ínyenc adagokat, mert vendégünk éhkoppon marad és a borravalóról is lemondhatunk.

Tálalás

Törekedjünk olyat alkotni, amiért szívesen visszatérnek vendégeink. A törzsvendégeket jutalmazzuk valamilyen módon, hogy még jobban otthonosan érezzék magukat. Váljon a helyünk is pont úgy fogyaszthatóvá, mint az, amit felszolgálunk. Egy-egy apróbb ötlettel megfűszerezhetjük a vendéglátást, ez lehet akár egy fantáziadúsan szerkesztett étlap, különleges személyzet, speciálisan kialakított belső tér vagy bármilyen kivételes étel vagy ital, ami nyomot hagy azokban, akiket megvendégelünk. Használjuk a kreativitásunkat, ne féljünk az új dolgoktól.