5 dolog, amit a külföldiek hisznek a magyarokról!

1. „A Rubik-kocka hazája, minden háztartásban van belőle, de senki nem tudja kirakni" - fórumozó Írországból.

Valójában ma már koránt sincs minden lakásban bűvös kocka, annak kirakásában azonban nagyon is jók vagyunk, kétévente nemzetközi bajnokságokat is rendezünk belőle. Endrey Marcell 2013-ban világbajnok lett a 3x3-as kategóriában 29,93 másodperccel.

2. „Valamilyen oknál fogva a nyelvük nagyon hasonló a finnhez, ez mindig is összezavart engem, mert két nagyon távoli országról beszélünk" - fórumozó Lengyelországból. „A magyar nyelv olyan, mintha egy Klingon beszélne” - fórumozó Görögországból.

A finnugor nyelvrokonság elmélete szerint a magyar nyelv a nyelvcsalád ugor-ágához tartozik, többek között olyan nyelvekkel, mint a vogul, vagy az osztják. A rokonságot hangtani, mondattani és jelentéstani bizonyítékok támasztják alá.

3. „A Tatabányánál látható turulmadár az ország és a nemzet szimbóluma" - fórumozó Nagy Britanniából.

A turul valóban a magyar eredetmondák visszatérő alakja, sokan a sólyommal azonosítják. Attilától Géza fejedelem idejéig a turul volt a magyarok hadi jelvénye is. A tatabányai szobron kívül a Szabadság-hídon és a Várnegyedben is vannak turulszobrok.

4. „A magyarok ételei csípősek. Mindegyik" - fórumozó Olaszországból.

Az eredeti magyar konyhában természetesen nem volt nyoma sem a paprikának, a fűszernövény csak az 1500-as évek környékén került Magyarországra. Akkoriban törökborsnak hívták és leginkább dísznövényként használták. Az első paprikás magyar recept egy 1771-es szakácskönyvben található, „Töröksbors sült mellé" néven.

5. „Pesszimisták, bármiről is legyen szó" - fórumozó az Egyesült Államokból.

Ebben lehet valami: a Tárki felmérése szerint amíg tavaly csak minden harmadik, idén a magyaroknak már több mint a fele látta borúsan a jövőt.

 

forrás: blikk.hu