Interjú - Gráfné Balog Irén és Gráf Sándor története

Gráf Sándor és Gráfné Irén évek óta Ausztriában dolgoznak. Több tartományban is jártak már, általában négycsillagos szállodákban vállalnak munkát. Ha azt hiszed, hogy késő elkezdeni a külföldi munkát, akkor ebből az interjúból megtudhatod, hogy sosem késő!

Hatvan év felett, két kutyával is lehet a turizmusban dolgozni Ausztriában! Íme a történetük:


JobOn: Mikor született meg a döntés, hogy külföldön fognak dolgozni? Mióta dolgoznak Ausztriában?

Sándor: Én 1990-ben döntöttem úgy, hogy külföldön akarok dolgozni. Elkezdtem németezni, és szakmailag felkészülni az osztrák konyhából, mert szakácsként dolgozom. Végülis 1991. augusztus 17-én kezdtem el kint dolgozni.

Irén: 2008-ban határoztam el, hogy belevágok, azóta dolgozom külföldön. Először Olaszországban dolgoztam, majd később az osztrákoknál több különböző hotelban, szobalányként és konyhai kisegítőként.

JobOn: Mióta dolgoznak együtt?

S&I: 2008 májusa óta dolgozunk együtt.


 

JobOn: Mennyire volt nehéz elhelyezkedni korábban? Mi a helyzet most, változott-e valami az elmúlt 10-20 évben?

S&I: Korábban a munkavállalás folyamata más volt mint napjainkban. Több engedélyt is be kellett szerezni, ha valaki külföldön akart dolgozni. Ez a 2011. április 30. után megszűnt, így most sokkal könnyebb az adminisztrációs része.

Régen nagyobb volt a munkaerőhiány is, akkoriban ha valaki álláskeresőként feladott egy hirdetést, nagyon gyorsan kapott állásajánlatokat, megkereséseket. Mára sokkal inkább telítődött a piac, ezért az a legjobb, ha szakembert bízunk meg munkakereséssel. Biztonságosabb, és gyorsabb is a jó munkát megtalálni a közvetítőn keresztül!

Ami nehézség volt az az, hogy 1974-hez képest az egész szakács szakmát újra kellett tanulni. Ehhez sok-sok türelem, erős akarat kellett, de kitartó munkával meglett az eredménye.    

Ami pedig elég sokat változott: akkoriban még nagyobb volt az összetartás a külföldön dolgozó magyarok között, mára ez már nem annyira jellemző.

             

JobOn: Mi volt a legnehezebb kihívás, amivel meg kell/kellett küzdeni?

S&I:  A legtöbbször a honvágy és a munkavégzés közben elvárt tempó - a legtöbb helyen keményen kell dolgozni, akár hat (vagy néha hét) napot is egy héten. Erre jó felkészülni, illetve jó, hogyha hozzászokunk.

JobOn: Könnyen ment a beilleszkedés?

S&I:  Szerencsére igen, soha nem volt problémánk a beilleszkedéssel, de párban minden sokkal könnyebb volt.

JobOn: Szükség van-e német nyelvtudásra a munkavállaláshoz? Ha igen, mit várnak el a munkaadók?

S&I:  Ide érvényes a mondás, hogy "Ahány hely annyi szokás", de az alapfokú nyelvismeret azért mindenhol elvárt. És nem csak a munkaadók miatt kell tudni németül -  ha belegondolunk alap nyelvismeret nélkül nem nagyon tudunk ügyeket intézni, és ha valamilyen problémánk adódik, akkor azt sem tudjuk megoldani.

Az sem túl fair ha állandóan mást / másokat kérünk meg, hogy segítsen fordítani, vagy intézkedni - ez senkinek sem jó, ráadásul borzasztóan kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk.

 

JobOn: Hány hónapot dolgoznak egy évben?

S&I: Általában 7-10 hónapot, ennek az az oka, hogy mi jobban szeretjük a szezonozást, mint az éves munkavállalást. Ezt mindenki döntse el maga, hogy melyiket szereti jobban, és aszerint helyezkedjen.

JobOn: Ausztria melyik területein dolgoztak eddig? Melyik volt a legjobb tapasztalat, hol érezték a legjobban magukat?

S&I: Dolgoztunk már nagyon sok helyen, de ha választani kell,  akkor leginkább Tirolt és Vorarlberget szeretjük. A magasabb fizetés mellett, általában jobb munkakörülményeket is biztosítanak.

JobOn: Kiknek ajánlják az ausztriai munkát?

S&I: Mindenkinek aki úgy érzi, hogy változtatni szeretne és saját kezébe szeretné venni az élete irányítását. Főleg azoknak a vendéglátós kollégáknak ajánljuk, akiknek van már némi szakmai tapasztalatuk, akik képesek keményen dolgozni és emellett nem restek tanulni.


JobOn: Kiknek nem ajánlják?

S&I:  Azoknak, akikben nincs szorgalom, alázat, kitartás és tűrőképesség - ezek nagyon fontos dolgok itt.

JobOn: A munkakeresés során, korábban igénybe vettek már más pályáztató vagy munkaközvetítő iroda szolgáltatását?

S&I: Igen, korábban már más iroda szolgáltatásait is igénybe vettük. Nevet inkább nem szeretnék mondani. Nagyrészt, a magát ...PROF-nak hírdető irodák korántsem olyan szakértők mint azt állítják... Ezek leginkább ígérgettek, de a Jobon bizonyította nekünk a szakértelmet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy idén ötödszörre megyünk velük.


 

JobOn: Miért jobb a Jobon-nal menni?

S&I:  Mert a munkavállalásunk helyszíne így nem a szerencsére van bízva, hanem pontosan meghatározhatjuk, hogy hol és mikor szeretnénk kezdeni. Ez tudomásom szerint máshol nincs így. De főleg az a korrektség győzött meg minket, amit az első pályáztatásnál tapasztaltunk. Ezen kívül a legfejlettebb módszerekkel dolgoznak.


 

JobOn: Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, az iroda kiválasztása előtt?

S&I:  Az iroda munkamódszerei és a korrektség nagyon fontos.
A Jobon az egyetlen olyan pályáztató cég ahol teljes munkaidőben végzik a pályáztatást. A legtöbben recepciós, pincér vagy egyéb munkahelyek mellett végzik ezt a tevékenységet, amivel nincs is baj, de azzal igen, hogy ők a legjobbnak kiáltják ki magukat, úgy, hogy ez nem igaz.

Észrevételeink alapján a Jobonnál megválogatják a hoteleket és kizárólag minőségi szállodákkal dolgoznak csak együtt!


 

JobOn: Hogyan tervezik a jövőt?

S&I: Még legalább 2-3 évet szeretnénk dolgozni Ausztriában, utána pedig a nyugdíjas évek jönnek Magyarországon.

JobOn: Ha valaki azon gondolkozik, hogy Ausztriában dolgozzon, mi az a három legfontosabb dolog, amire mindenképpen figyelnie kell?

S&I:

           1. Ha hozzánk hasonlóan, más is a párjával fog munkát vállalni, soha ne vigye "haza" a munkahelyi stresszt és ne a kedvesén vezesse le azt.

           2. Újoncként gyakran azokat a feladatokat kell elvégezni amiket szíve szerint legkevésbé csinálna az ember… ezt az időszakot túl kell élni, és minél többet tanulni, tapasztalatot szerezni.

           3. Legyenek megértőek és következetesek. Igyekezzenek a stresszt pihenéssel vagy mozgással levezetni.

Jobon: Van olyan dolog amit, a mostani tudásuk alapján máshogy csinálnának?

S&I:  Előbb kellett volna elkezdenünk. :)

Jobon: Útravalóként: Mit tanácsol azoknak, akik újoncként szeretnének Ausztriában munkát vállalni?

S&I: Helytállással, kemény kitartó munkával egyszer minden gyümölcs beérik.

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!