Óriási a szakadék a Magyar és Osztrák fizetések között

 

Ezen kívül képzettség nélkül is hamar kaphatsz állást szobalány, takarító, pincérsegéd munkakörökben. Ha van valamilyen szakképesítésed (felszolgáló, szakács, cukrász, masszőr, animátor, stb) vagy korábbi hoteles tapasztalatod, még könnyebb a dolgod. 
szálloda iparban fellelhető munkakörökről bövebben IDE kattintva olvashatsz!

Új helyek felfedezése, utazás – ha magas fizetés és az ezzel járó ingyenes szállás és ellátás mellett,  szeretnéd körbeutazni Ausztriát, akkor a legjobb döntés, ha munkavállalásod az osztrák hoteliparban tervezed. Az első befejezett szezonod után a következőben már jobban fizető pozíciókat is találhatsz, akár más tartományokban.

Az előnyök mellett fontos észben tartani, hogy a szezonban a munka nem lesz túl kényelmes. Általában hétből öt vagy hat napot kell dolgozni, és nem ritkák a túlórák sem. 

Nyáron és télen is

Az osztrák turizmusról általában a hegyek és a síszezon jut eszünkbe, ám emellett a melegebb időszakban is rengeteg vendég érkezik, így munka is akad bőven. 

Nyáron főként Burgenlandban, Salzburgban, Alsó-Ausztriában, Stájerországban, vagy délen, Karintiában és nem utolsó sorban Bécsben erős a nyári szezon, ezért ide érdemes jelentkezni, ha szállodai munkát keresünk. 

Télen természetesen a síszezoné a főszerep, a legjobb választás Vorarlberg, Tirol és Salzburg, ezekre a területekre már november közepétől nyugodtan jelentkezhetünk. A téli időszakban nem csak a nagy hotelekben tudunk elhelyezkedni, hanem az egészen magasan fekvő hüttékben is. Itt általában magasabbak a bérek, igaz, kevesebb kijárási lehetőségünk van, sőt valahol csak a sífelvonó segítségével van lehetőség a hegyre le- és feljutni.

Kattints ide és megtudhatod, hogyan érdemes felkészülni a szezonokra!


Fizetések

Ha összehasonlítjuk a fizetéseket a magyarországival, rögtön láthatjuk, hogy Ausztriában sokkal jobban megfizetik a turizmusban dolgozókat. Amíg itthon a szobalányok bére még a budapesti hotelekben is 110-140.000 Ft között mozog, addig Ausztriában régiótól függően legalább 1100-1500 eurot  (330.000 – 450.000 Ft)  ér a szobalány / takarító munka.

Recepciósként itthon 160-200.000 Ft között ajánlanak a szállodák (ehhez természetesen több idegennyelv ismerete szükséges), Ausztriában 1200-1600 euró között mozog a havi járandóság. A többi vendéglátós munkában is hasonló arányokkal számolhatunk (pl. szakács, felszolgáló, masszőr, stb.) - arról, hogy melyik munkakörrel mennyit lehet keresni itt tudhatsz meg többet. 
Emellett fontos tudni, hogy -az ingyenes szállás és ellátás biztosítása mellett- Ausztriában létezik a 13. havi és a 14. havi fizetés is, ezek legalább két hónapos munkaviszony után arányosan járnak a fizetésedhez, és általában a szezon végén fizetik ki. 

Fontos szakmai kifejezések – túl a „Guten Tag" és „Zimmer frei”-en:

Ha jól beszélsz németül, de nem ismered annyira a turizmushoz kapcsolódó német / osztrák kifejezéseket, akkor érdemes időt szánni a szakmai kifejezések elsajátítására.  
Készülj fel rá, hogy az osztrák dialektus más mint az iskolában vagy tanfolyamon tanult német, az első néhány hétben ez nehéznek tűnhet. Itt megtalálhatod a legfontosabb szavakat pozíciókra bontva: Szószedet.


Amennyiben az ausztriai hoteliparban szeretnél dolgozni, ide kattintva tudod leadni jelentkezésed!
 


Kattints ide és likeold Facebook oldalunkat!

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!