Karintia

Karintia - a tavak birodalma

Ausztria legdélebbi napsütötte vidéke: Karintia. Teljes népessége 560 300 fő, területe 9535,97 km2. A történelmi Karintia tartomány mintegy egytizede ma Szlovéniában található, Koroška régió néven. Legjelentősebb folyója a Dráva.

Településeinek száma 132, melyből 17 város, 40 pedig nagyközség. Karintia nyolc igazgatási körzetre, illetve két körzeti rangú városra van felosztva. A két igazgatási szempontból különálló városon, Klagenfurton és Villachon kívül még további 130 település található Karintiában. Székhelye Klagenfurt, lakossága 2018-ra meghaladta a 100 000 főt. (Lásd lenti táblázat.)

A délies hangulat mellett, meleg fürdőtavak, a leglátványosabb hegycsúcsok és igazi, hamisítatlan vendégszeretet várja az idelátogatókat.

Klagenfurt 15 kerületre oszlik:

I- IV. Belváros

V. Sankt Veit-i külváros

VI. Völkermarkti külváros

VII. Viktringi külváros

VIII. Villachi külváros

IX. Annabichl

X. Sankt Peter

XI. Sankt Ruprecht

XII. Sankt Martin

XIII. Viktring

XIV. Wölfnitz

XV. Hörtendorf

Karintia régiói:

Naturarena Kärnten, Gail-, Gitsch-, Lesachtal, Weissensee

- Bad Kleinkirchheim / Feld am See / Turracher Höhe / Gnesau / Sirnitz / Hochrindl / Falkert

- Hohe Tauern - Nemzeti Park Großglockner

- Villach-Warmbad / Faaker See / Ossiacher See

- Millstätter See

- Lieser-/Maltatal

- Dél-Karintia

- Lavanttal

- Wörthersee

Népesség

Karintiában a népesség nagy része a Klagenfurti-medence területén lakik, Villach és Klagenfurt között. Lakosságának többsége német anyanyelvű, azonban a tartomány déli részein (a 2001-es népszámlálás szerint 14 010 fős) szlovén anyanyelvű kisebbség is él (Villach-Land, Klagenfurt-Land és Völkermarkt körzetekben). Nagy viták zajlottak a kétnyelvű helységnévtáblák használatáról, melyek heves indulatokat is kiváltottak.

2016-ban 14 658 (14,8%) klagenfurtinak volt idegen állampolgársága; az ő 51,5%-uk az Európai Unióból (13,1%, 1924 fő Németországból) érkezett. A legnagyobb külföldi csoport a boszniai (2454 fő) volt. 18 577-en (18,7%) születtek külföldön (4233-an Boszniában, 2765-en Németországban). Mivel az alkalmazottak mintegy 20%-a dolgozik a turizmusban, ezért erős szezonális ingadozások mutatható ki a munkanélküliségi ráta alakulásában.

Turizmus

Karintia nyáron nagyon népszerű turisztikai célpont, mindemellett ez az időszak jelenti a térségnek a legfontosabb gazdasági tényezőt. A kempinghelyek száma magasan az európai átlag felett van, éves szinten ez a gazdasági szektor termeli ki a vendégéjszakák 20%-át. (A vendégéjszakák száma összesen kb. 13 millió éves szinten.) 1270 különböző méretű tó színesíti és gazdagítja a tartományt, összesen több mint 60 négyzetkilométer terjedelemben.Éppen ezért nyáron a turizmus a vízpartok mellé koncentrálódik, de a hegyek és az alpesi tájak is igen kedvelt pihenőhelyek. A négy legnagyobb tava: a Wörthi-tó, a Millstatti-tó, az Ossiacher See és a Weißensee. A vizek birodalmában lenyűgöző szépségű vízesések is helyet foglalnak: Tscheppa-szurdok az Ördög-híddal és a lenyűgöző Tschauko-vízeséssel, a romantikus látványt nyújtó Ragga-szurdok, valamint a Gaisloch-szurdok, a Dráva völgyében. Ezenkívül a Fallbach számít az ország legnagyobb és legszebb vízesésének. A regionális üdülési kártyáknak köszönhetően több mint 150 látnivaló esetében vehetnek igénybe ingyenes szolgáltatásokat vagy jelentős kedvezményeket.

Legszebb pontja a Maria Wörth romantikus fekvésű búcsújáró templom, mely a déli parton egy kis félszigetre települt. Az Europapark, ami a városi tópart, minden családi igényt kielégít. A strandja kitűnő, emellett megcsodálhatjuk itt Ausztria legnagyobb makettvárosát és a hüllőparkot is.

A vizeket elhagyva gyönyörködjünk a hegyek nyújtotta látványban is. Ausztria legmagasabb hegycsúcsa a Grossglockner (3798 m), a Grossglockner Hochalpenstrasse pedig Európa egyik leghíresebb és leglátványosabb hegyi útja. A Nockberge természetvédelmi terület, és a Karavanka a Karni-Alpokkal karöltve a túrázók szerelmeseinek nyújt páratlan kikapcsolódási lehetőségeket.

Egyházi műemlékekben sincs hiány, hiszen a gurki dóm az ország legjelentősebb román kori bazilikája. Legrégibb vallási központja Maria Saal zarándoktemplom és a tartomány kincstárának is hívott Sankt Paul apátság.

Várak és kastélyok szerelmesei sem fognak unatkozni:

 • Griffen vára: a 12. századi vár romjai alatt gyönyörű cseppkőbarlan terül el.
 • Landskron vára Veldentől északra található, ahol ragadozómadár röptetés és szabadon élő majmok szórakoztatnak minket.
 • Hochosterwitz vára ma már vármúzeum, mely 14 várkapuval büszkélkedhet.
 • Porcia kastély nyáron komédiáa előadásokkal várják az idelátogatókat. 
 • Sommeregg vára a Millstatti tó partján található. Itt található a kínzóeszközök múzeuma, augusztusban pedig lovagi tornák színhelye.
 • A Straßburg kastély egykor püspöki székhely volt, ma népi és vadászmúzeum.

Akik zöld életvitelt folytatnak, azoknak különösen tetszeni fog a Schlank Schlemmer Hotel Kürschner. A bútorok és az ételek egyaránt természetes anyagokból készültek, mindent fenntartható ökoenergia koncepció alapján kiviteleztek.

Kulturális életét a sokszínűség jellemzi, hiszen számos karintiai író szerzett nemzetközi elismerést és hírnevet, illetve évente három sporteseményt is rendszeresen megrendeznek a térségben. Ilyen a Karintiai Ironman, ami Európa egyik legnagyobb triatlonversenye 3000 résztvevővel; a karintiai félmaraton (2002 óta) és a strandröplapda Grand Slam sorozat egyik versenye.

A városnak van futballcsapata is, az SK Austria Klagenfurt, ami a regionális (harmadosztályú) ligában játszik. A csapat 2007-ben alakult.

Kulináris élvezetek

Egyik népszerű eledele a vadhús, melyet leginkább vörösborban pácolva készítenek el. A halas fogásokból tejes és sajtos ételkülönlegességeket varázsolnak. Az alpesi marha húsminőségét pedig már védjegy tanúsítja. Ha házi készítésű kenyeret szeretnénk kóstolni, akkor érdemes betérni egy fogadóba, mert ott biztosan ízelítőt kaphatunk a búza- és rozsliszt keverékéből készült kenyérből. Ha pedig igazi specialitást szeretnénk fogyasztani, akkor kóstoljuk meg a tepertőkrémet, azaz a Verhackerte-t vagy máshol Sasaka-ként megnevezve. Ez apróra vágott szalonna, fokhagyma, só és bors keveréke, melyet leöblíthetünk almaborral vagy sörrel. A paraszti ínyencségek közül népszerű étel a „Ritschert”, egy egytálétel árpából, babbal és füstölt hússal, emellett a kásák különböző variációi is asztalra kerülnek. A grappa, azaz a törkölypálinka és a cirbolyapálinka (a cirbolyafenyő még pirosas színű tobozaiból készítenek) elmaradhatatlan “kelléke” az étkezés befejezésének.  

Nagy nagy szenvedések árán az ország öt borvidékének legjelentősebbjévé nőtte ki magát, ugyanis a bortermelés évtizedekre eltűnt egy gombás betegség miatt, ami megtámadta a szőlőket, de Herbert Gartnernek hamvaiból sikerült újjáélesztenie a borászat világát egy kísérleti berendezés segítségével.

Közlekedés

A repülővel érkezők igénybe vehetik a reptérről a Nassfeld–Pressegger See régióba közlekedő transzferjáratot. A helyszínen pedig szintén menetrend szerint közlekedő buszjáratok segítségével juthatnak el a szálláshelytől a kívánt célállomásra – függetlenül attól, ki hol szállt meg a régión belül. A Nassfeld-Presseger területén óránként közlekedő buszjáratot ingyenesen vehetik igénybe a turisták. Azok a vendégek, akik aktiválják a +Card holiday vagy a GästeCard Basic kártyát, a tömegközlekedést ingyenesen használhatják ( a kártyát a szállásadótól kell kérni ).

Egy könnyen használható útvonaltervezővel pedig gyerekjáték lesz eljutni a célpontba, azaz IDE!

Érdekességek

 • A tartomány jóformán csak hágókkal közelíthető meg, csupán délkeleten tör magának utat Szlovénia felé a Dráva.
 • A Wörthi tavat az osztrák Riviérának is hívják.
 • A tartomány 56%-a 1000 méter felett fekszik.
 • Ivóvíz minőségű, akár 28 °C-ra is felmelegedő vízkészlettel rendelkezik.
 • Hüttenbergben tekinthető meg a „Hét év Tibetben” írója és főhőse Heinrich Harrer exotikus tibeti múzeuma vagy a Porcia-kastélyban kialakított interaktív néprajzi múzeum és a világon egyedülálló klagenfurti Eboard Museum, az elektronikus hangszerek gyűjteménye.

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!