Stájerország

Stájerország - Ausztria “zöld szíve”

Stájerország az ellentétek harmóniáját tárja elénk.

A tartomány teljes népessége 1 231 865 fő, területe 16 391,93 km2. Településeinek szám 539, melyből 34 város. Székhelye Graz, Ausztria második legnépesebb városa a maga csaknem 300 000 fős lakosával. 

Északon Alsó-Ausztriával határos, északnyugaton Felső-Ausztriával, nyugaton Salzburggal, délnyugaton Karintiával, délkeleten Szlovéniával és keleten Burgenlanddal.

A mai Stájerország 3 nagyobb tájegységből áll, ezek:

  1. Felső-Stájerország (Obersteiermark): Liezen, Murau, Leoben, Murtal és Bruck-Mürzzuschlag kerületek,
  2. Nyugat-Stájerország (Weststeiermark): Voitsberg, Deutschlandsberg, Leibnitz kerületek,
  3. Kelet-Stájerország (Oststeiermark): Wiez, Hartberg-Fürstenfeld és Südoststeiermark kerületek.

Graz-t 17 kerületre osztották, az első kerület a belső városrész, a II. Kerület St. Leonhard, a III. kerület Geidorf, a IV. kerület Lend, az V. kerület Gries és a VI. kerület Jakomini.    

Belvárosi központok, ahonnan a fejlődés kiindult: Murplatz, Südtirolerplatz, Jakominiplatz.

A többi kerület alkotja Graz külső gyűrűjét

Liebenau (VII.), St. Peter (VIII.), Waltendorf (IX.), Ries (X.), Mariatrost (XI.), Andritz (XII.), Gösting (XIII.), Eggenberg (XIV.), Wetzelsdorf (XV.), Straßgang (XVI.) és Puntigam (XVII.).

Turizmus:

A múlt és a jövő találkozása

Bátor építészeti stílusát megannyi épület tükrözi, ilyen a Grazi Művészetek Háza. Vito Acconci new york-i művész tervezte a Mura-szigetet, amely tulajdonképpen egy nyitott kagyló. Szerkezete fémből készült.
Graz büszkélkedhet Európa legnagyobb középkori óvárosával. A barokk építészet múltjának egyik különleges épülete az Eggenberg kastély. Ez szinte “kötelező” célpont a városba látogatóknak. Ha netán múzeum látogatáshoz van kedvünk, akkor pedig kihagyhatatlan a Joanneum Negyed, ahol garantáltan nem fogunk unatkozni.

Ne felejtkezzünk el a termálfürdőkről sem, ilyen pl. az Ehrenhausenben található Loisium Wein & Spa Resort.

A hegyek igazi élményjátszóteret kínálnak a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Dachstein-gleccsernél történő körtúra során pedig speciális fényhatásokkal és zenével gazdagított élményben lehet részünk.

Várak és kastélyok:

Eggenberg kastély

Gallenstein romjai: Kedvelt kirándulóhely Liezen közelében, lenyűgöző kilátással a St. Gallen-i völgyre.

Herberstein kastély

Oberkapfenberg vára: A 13. századból fennmaradt vár ragadozómadár-bemutató, fegyvertörténeti kiállítás, lovagi játékok helyszíne.

Riegersburg: A török megszállók ellen oltalmat nyújtó híres vár volt. Ragadozómadá-röptetés, lovagterem, boszorkánymúzeum, és kiállítások várják, hogy megcsodáljuk a helyszínt.

Strechau vára: Gótikus és román jegyeket is magán viselő reneszánsz építmény Rottenmann mellett.

Seggau kastélya

Kelet Stájerország - Ausztria kertje
A magyar határtól kb. 60 kilométerre nyugatra, Burgenland és Graz között fekszik, melyet Stájerország kertjének is neveznek.

 

További nevezetes látnivalók:

Tavasztól őszig panorámás túraútvonalak, a Medve és a Rába-szurdok, folyók menti kerékpárutak várnak felfedezésre. Természeti területei közül különösen érdekes a nagy vízesés, mely az 1,4 km hosszú emelkedő közepén 50 méteres mélységbe zúdul. A Stájerországban található alpesi kalandparkok mindegyike rendkívüli szórakozást nyújt az egész családnak, mindez csodálatos környezetben.

Üdülési kártyát igénybevéve sokkal kedvezőbben használhatjuk ki a szórakozási és pihenési lehetőségeket.

Lehetőségünk van kipróbálni a jódlizást is a Köbl fogadóban. Ez egyfajta szótagolt énekmód, amit nem is igazán értünk, de kipróbálni mindenképpen érdemes, erre pedig lehetőséget is biztosítanak. Ez az egyik legrégebbi kommunikációs formájuk, a hegyekben ebben a formában kommunikáltak egymással az emberek.

További információ: https://koelblwirt.at/en/

Ínyenckalauz


Grazban található a Sacher kávéház, ahol nem csak kávé szerepel a kínálatban. A tradícionális ételeken túl, számtalan reggeli közül válogathatunk és a sütemények felhozatala is egyedülálló. Az itallap kávé, tea, csokoládékülönlegességek és borok választékától gazdag.

tökmagolaj, Stájerország „fekete aranya”, amely igazi gasztronómiai csemege legfőképpen az egészségesen étkezők körében, de a wellness gyógyászatban is örömmel alkalmazzák. Több mint 60 éve sajtolnak itt magokat, így a tökből készült ételek igaz ínyencségek, pl. a tejszínes sütőtök krémleves.

A sütőtöknek fesztivált is rendeznek, mely már az őszi szezon izgalmas programja lehet.

Kelet-Stájerország specialitásai az alma, az őszi körte, az alpesi ökörhús és a weizi bárány. A helybéliek és a látogatók kedvencei egyaránt az ízletes paraszti ételek. Jellegzetes étel a Heidensterz, a hajdinalisztből, sertészsírból és vízből gyúrt tepertős gombóc, valamint a Klachlsuppe, különböző fűszernövényekkel ízesített leves amely sertésláb-darabokból és zöldségből készült.

Stájerország meghatározó itala a snapsz, mely a pálinkafőzők remeke, és ami szederfa, tölgyfa-, akácfa- vagy gesztenyefahordókban érlelődik. Ősidők óta fogyasztják az alacsony alkoholtartalmú mustot, ami szinte minden háztartásban jelen van.

A Római bor út alkalmával pedig igazi borkülönlegességeket kóstolhatunk.

Közlekedés

A városban helyi autóbuszjáratok és villamos is közlekedik, a legnagyobb vasútállomás a Graz Hauptbahnhof. Villamoshálózata hat vonalból áll, melyek együttes hossza 59,8 km. A hálózaton összesen 86 darab villamosközlekedik.

Utazás: Bécsből indulva vagy az A2-es (déli autópálya), vagy az S6-os (Semmering-gyorsforgalmi autóút) úton juthatunk el Stájerországba. Nyugat felől Salzburgon vagy Passau-n át Wels-be, majd tovább az A9-esen (Pyhrn-autópálya) vezető útvonal kínálkozik.
Dél felől érkezve pedig az A9-es, vagy az A2-es autópálya.

Érdekességek

  • Legnevezetesebb részei az Altausseer See, és a stájer tengerként is emlegetett Grundlsee. Ez utóbbi közelében van a Toplitzsee, amelynek mélye a legenda szerint valami régen elsüllyesztett, mesés kincset rejt.
  • Az olajsajtolás művészetét a tartomány mintegy 60 olajsütőjében gyakorolják.
  • A város évente választ magának egy írót, aki egy évig a grazi Várhegyen álló Cerrini-kiskastélyban, a város vendégeként élhet és alkothat.

Ismerje meg az általunk kínált lehetőségeket és találja meg álmai munkáját Steiermarkban!


Amennyiben az Steiermarki hoteliparban szeretnél dolgozni, ide kattintva tudod leadni jelentkezésed!


Kattints ide és likeold Facebook oldalunkat!

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!