Maradjak vagy menjek? Magyarország vagy Ausztria?

Maradjak vagy menjek? Magyarország vagy Ausztria?

Benned is biztos többször megfordult már ez a kérdés, hiszen valószínűleg azért kerültél a Jobon holnapjára mert érdekel az ausztriai munkavállalás. Persze nincs sehol kolbászból a kerítés, viszont jónéhány dolog szól a szomszéd ország mellett! 2018 tavaszán több mint 90.000 magyar dolgozott Ausztriában, ez a szám eddig minden eddigi rekordot megdöntött. 
A kint dolgozó Magyarokat kérdeztük meg erről, és a válaszaik alapján készítettünk egy 10-es listát, hogy lásd, miért érdemes belevágni az ausztriai munkavállalásba!

 

 1.  Természetesen a legerősebb és legtöbbször említett indok: a fizetés – Ausztriában akkor is meg tudsz élni tisztességesen, ha nem vagy tévésztár. Az egyszerű munkákat is normálisan megfizetik (hogy pontosan mennyire, arról itt tudhatsz meg többet), és igaz, hogy az élet is „drágább” valamennyivel (lakásbérlés, élelmiszer, utazás), de még mindig jobban megéri mint az itthoni szektorban. Az olyan „extra” motivációkról már nem is beszélve mint a 13,14. havi fizetés.
   
 2. Gyönyörű osztrák tájak - Aki még nem volt hegyek között, annak receptre kéne felírni azt a lélegzetelállító élményt, amit a havas hegycsúcsok látványa és a friss levegő érzése okoz. Ha kedveled a kirándulásokat, a gyönyörű tájakat, erdőket, tiszta vízű tavakat, akkor ez a te országod lesz! 
   
 3. Nyelvtanulás – Európában még mindig az egyik legkeresettebb nyelv a német, ezt senki nem vitatja. Ausztria, Németország, és Svájc egyes területein is könnyebben boldogulhatunk, ha beszélünk németül. A legjobb nyelvtanár pedig nem más, mint az anyanyelvi környezet. Akár német, akár más nyelvterületen képzeled el a hosszútávú jövődet, a német nyelvtudás mindig hozzá fog tenni a fizetésedhez!
   
 4. Világlátás – aki kíváncsian éli az életét, talán nem is öregszik, mondja a régi mondás. Utazni általában szeretnek az emberek, jó tapasztalat, többet látunk, többet tanulunk. Ausztria sok szempontból egy teljesen más világ, mégis közel van, így ha nem szeretnél a világ másik felére utazni, akkor pont neked tökéletes. Régiótól függően akár 3-7 óra autóúttal már célhoz is érhetsz! Ausztriát egyébként joggal említik Európa szíveként – 8 világörökség, természeti és kulturális látnivalók, élmény és kaland (is) vár az országban. A hozzánk legközelebb eső tartomány például Burgenland: itt tudhatsz meg többet róla!
   
 5. Jobb munkakörülmények – és itt nem csak a jobb szervezettségre, megbízhatóságra gondolunk, hanem a jogi rendszerre és az érdekérvényesítésre is. Magas színvonalú érdekvédelmi szervezet működik, ami a munkások, dolgozók jogait óvja, és bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzájuk.
   
 6. Egészségügy, betegellátás – rendezett Krankenkasse-val leszel jogosult az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. (Ne legyen rá példa, de ha) bármilyen okból kórházba kényszerül az ember, akkor a társadalombiztosítás keretein belül a kórházi ellátás is Ausztria javára billenti a mérleget. Rendezett és tiszta környezet, nem pedig stresszes és túlterhelt kórházi dolgozók a leginkább jellemző. Arról nem is beszélve hogy az egészséges életmód alapból sokkal nagyobb hangsúlyt kap, és teljes mértékben jelen van a köztudatban.
   
 7. Szociális rendszer – a családi pótlék, a munkanélküli segély (ha van bejelentett osztrák lakcím), és a további szociális juttatások is az osztrák életszínvonalhoz vannak igazítva. Igaz, 2019-től több változás is életbe fog lépni, amely a külföldi munkavállalókat érinti, ezekre érdemes lesz előre felkészülni. 
   
 8. Infrastruktúra – Ha valaki autóval közlekedik, és átlépi a határt, általában rögtön szembetűnő a különbség: a megszokott kátyúknak szinte nyoma sincs, sokkal jobb az útminőség még a magas hegyvidékeken is. Többet, okosabban fektetnek az utak javítására és fenntartására. Ráadásul rengeteg bicikliút van az országban, kerékpárral közlekedni ott természetesnek számít. 
   
 9. Szabálykövetés – itt a szabályok azért vannak, hogy könnyítsék az életet, és nem azért, hogy az emberek sportot űzzenek a kihágásokból. El lehet mondani, hogy általában nyugodtabb az élet, főleg azért, mert az emberek jobban tiszteletben tartják egymást, és környezetüket. 
   
 10. Igazi multikulturális környezet – Az osztrákok mellett rengeteg különböző nemzetiség dolgozik még az országban. Keletről, nyugatról érkezőkkel egyaránt találkozhatunk. 


  10+1. Az iskolarendszer – Ha már gyerkőc is van a családotokban, duplán érdemes elgondolkodni a váltáson. Ausztriában rendezettebb az oktatási rendszer is, az állami iskolák ingyenesek.  Arról nem is beszélve, hogy ha a gyermeked kinti iskolában tanul, anyanyelvi szinten fog beszélni legalább két nyelvet. Jobb útlevél pedig kevés akad a jövőre nézve, mint a nyelvtudás. 

Neked mi a véleményed? Ha úgy érzed, hogy valamit kifelejtettünk, írd meg nekünk kommentben!

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!