Háziállattal Ausztriában? Igen, lehetséges!

Ha van kutyád vagy macskád, biztosan tudod, hogy a kettőtök között lévő kapocs elválaszthatatlan, és részei vagytok egymás életének. Sokan azt gondolják, hogy nem vihetik magukkal kedvenceiket, ha új országba költöznek, de szerencsére Ausztriában ez másként van!

Kutyás vendégszeretet

Nyugati szomszédaink szerencsére sokkal inkább kutyabarát ország, előrébb járnak a felelős háziállattartás kérdésében.
Magyarországgal ellentétben a legtöbb szállás, hotel, bevásárlóközpont, étterem és nagyon sok bolt is szereti és/vagy elfogadja a kutyákat, és bátran mehetnek a gazdival. Sőt, a legtöbb helyen vízzel, jutalomfalattal várják őket -  csupán azért, mert ott igenis elfogadott, hogy családtagként kezeljük négylábú társainkat.

Nem csak az egyes vállalkozások, de az állam is gondoskodik a megfelelő infrastrukturáról: a városokban rengeteg kutyázásra alkalmas hely van: futtatók, sétáltató helyek (parkok) és kutyaiskolák. Ez egy nagyon fontos és követendő példa - hiszen a kutya kölyökkorától jár képzés(ek)re: így megtanulja az alapvető engedelmességi és viselkedési szabályokat - ezért nincsenek konfliktusok a kutyatartók és nem kutyatartók között. Szinte minden területhez kapcsolódik egy kutyaiskola, sokszor agility-lehetőségekkel, mászókákkal, alagutakkal.

Általában minden ki van táblázva, hogy mit hol szabad és mit nem szabad (pl elengedni, póráz nélkül sétálni, stb). A megszokott kutyasétáltató helyeken vannak “kakizacsik”, így annak az esélye, hogy kutyagumiba lépsz, szinte semmi (a gazdák itt tényleg felszedik ebjük után a végterméket). A tömegközlekedési eszközökön Ausztriában is kötelező a póráz és a szájkosár, de például a sétáltatásnál nem minden településen várják ezt el. Érdemes tájékozódni, hogy a Te városodban megengedett-e a póráz nélküli sétáltatás is (általában egyébként igen). Természetesen csak akkor, ha a kutyád hallgat rád, és nem veszélyes.  

Mindennek köszönhetően a köztudatban is sokkal elfogadottabb a kutyatartás, és senki nem néz rátok ferde szemmel!

Hogyan dolgozzunk?

Ahol munkát ajánlanak úgy, hogy a háziállatodat is hozhatod, ott biztosan számíthatsz rá, hogy a vezetőség elfogadja a házi kedvenceket. Igaz, lehet, hogy kevesebb hely közül válogathatsz emiatt, de valljuk be: lehet, hogy jobban is jársz, hiszen így hasonló gondolkodású emberekkel dolgozhatsz együtt. Az állatbarátok általában sokkal összetartóbbak, mint azok az emberek, akiknek nincsenek házi kedvenceik.

Fontos, hogy ha úgy döntesz, hogy kutyusodat is vinni szeretnéd, csak akkor tedd,  ha jól szocializált, egészséges és nem veszélyes senkire!

Miért jó neked?

Számos előnye van annak, ha négylábú társad is veled tart:

  • Többet tudsz mozogni, kirándulni, ami fejben is nagyon jól ki tud kapcsolani. A reggeli és/vagy esti séta nem csak a kutyának tesz jót, hanem neked is! Segít kiereszetni a fáradt gőzt, és kikapcsolódni kicsit.
  • Igazi kis boldogságbombák - a kutyák a leghűségesebb társak, és feltétlen szeretettel vesznek téged körül. Ez sokszor segít, ha teljesen új környezetben vagy, és esetleg honvágyad van. Több kutatás is bizonyította, hogy a kutyáddal töltött idő csökkenti és feloldja a stresszt.
  • Remek szocializációs lehetőség - kint garantáltan több kutyabaráttal fogsz találkozni, így könnyen barátságok születhetnek.

A mindennapi rutint (etetés, sétáltatás, stb.) neked kell majd kialakítani az adott munkahelyhez alkalmazkodva, hidd el, ez nem lehetetlen, és nagyon megéri!

Évának, Anitának, Georginának, Tímeának, Nikusnak, Ramónának és Szabolcsnak, Tímeának és Arnoldnak, Sándornak és Irénnek már sikerült kisállattal Ausztriában dolgozni! Segítünk Neked is!

Ha te is vinnéd magaddal kedvencedet, keress minket bátran: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Amire még érdemes odafigyelni…

Bár többen szeretik és elfogadják a kutyákat kint, azért nem árt felkészülni arra is, hogy bizonyos szituációkban nekünk kell jobban alkalmazkodnunk a munkahelyi helyzethez - nem várhatjuk el mindenkitől, hogy a kutyánkat tegye a középpontba (még akkor sem, ha übercuki, és mi tudjuk, hogy ő a legjobb kutya a világon wink ). Legyünk felelős gazdák, és tegyünk meg mindent azért, hogy megelőzzük a konfliktusokat (pl, ha valamelyik kollegánkat zavarja a kutya körmének kopogása, akkor használjunk szőnyeget, stb.).

FONTOS!

Ha kutyáddal mész Ausztriába munkát vállalni, akkor gondoskodnod kell róla egész kintléted alatt. Ezt, mint felelős kutyatartó, biztosan te is jól átgondolod, mielőtt belevágsz!

Az alap dolgokon kívül (chip, oltások,  féregtelenítés és oltási könyv) mindenképpen szerezd be és vidd magaddal a szükséges okmányokat (pl: EU-útlevél- itt megnézheted pontosan, hogy mi szükséges), és keresd fel a kinti munkahelyed közelében lévő állatorvost.

A kutyatartás Ausztriában bejelentés- és adóköteles, ennek adminisztrációja tartományonként változik, érdemes az állatorvosnál érdeklődni erről, vagy itt olvashatsz róla.


Te gondolkoztál már azon, hogy magaddal vidd négylábú társadat a külföldi munkára? Szerinted miért éri meg? Mik lehetnek a nehézségek? Oszd meg velünk!

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!