Óriási a szakadék a Magyar és Osztrák fizetések között

A hotelmunkában az egyik legjobb dolog, hogy sokszor tartozik a munkához, az ingyenes bentlakás és ellátás. Rengeteget jelent, ha a lakhatásra nem kell külön költeni, így akár az összes fizetésedet félre tudod tenni a szezon végére.

Hőségriadó a munkahelyeken – A munkavállalók jogai a kánikulában

Akkora a kánikula, hogy hőségriadót rendeltek el szerte az országban? Jól jönne egy légkondicionáló, de nincs az irodában vagy lehetőséged sincs klímára, mert szabadtéren dolgozol? Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak a nagy melegben? Alábbi cikkünkből kiderül!

 

Annak ellenére, hogy már most is nagy a hőség, igazából még el sem értük az igazi nyári forróság szintjét. Bizony van az a pont, amikor már a nagy melegtől – függetlenül attól, hogy szabadtéren vagy zárt térben történő munkavégzésről is legyen szó– alig bírunk dolgozni, viszont szerencsénkre a munkáltatóknak kötelezettségük könnyíteni a helyzetünkön bizonyos munkavédelmi jogszabályoknak köszönhetően. Természetesen nem tudják tökéletesen megoldani a problémát, azonban segítséget nyújthatnak egy-egy melegebb napon. Először is nézzük meg azt, hogy hány foktól kell bármit is biztosítaniuk a számunkra, illetve mi az, amire hőmérséklet terén a szabadtéri és az irodai munkavégzés esetében kell figyelni?

Szabadtéri munkavégzés

Szabadtéri munkavégzés esetén még fontosabb a biztonság, hiszen ilyenkor a meleg mellett még a napfénynek is ki vannak téve a dolgozók, amitől könnyen tapasztalhatják a napszúrás tüneteit. A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet alapján a munkáltatónak, szabadtéri munkahelyen történő munkavégzés során kötelessége biztosítani többek között azt, hogy védve legyenek a munkavállalók az időjárás különböző káros tényezőitől, mint például az erős UV sugárzástól. Mivel könnyen le lehet égni, illetve napszúrást is kaphat az ember, így ezekre is mind oda kell figyelni egy munkáltatónak. Ennek következtében akár az is előfordulhat, – bár nem minden esetben – hogy kánikula esetén senkit nem köteleznek a déli órákban közvetlen napfénynek kitett munkavégzésre, azonban erről nincs konkrét jogszabály, tehát a munkáltató jóindulatától függ.

Zárt térben történő munkavégzés

 • Megfelelő hőmérséklet

Amennyiben lehetséges, tehát zárt térben történő munkavégzés esetén az alábbi táblázat nyújt segítséget, hogy hány foknak is kellene lennie:

A fenti rendelet helyiségek és terek hőmérsékletére vonatkozó pontja szerint a munkahelyünk egyes helyiségeiben egész idő alatt olyan hőmérsékletnek kell lennie, amelytől – munkától és fizikai megterheléstől függően – senki nem lesz rosszul, tehát a szervezet számára megfelelő.

Hány fok elérése esetén kell a munkavállalónak bármit is biztosítania?

Legyen szó akár szabadtéri, akár zárt térben történő munkavégzésről, a feljebb említett rendelet alapján minden esetben 24 °C feletti hőmérséklet esetén kell a különböző intézkedéseket megtenni.

Melyek azok a dolgok, amiket hőségriadó esetén a munkáltatónak biztosítania?
 

A munka jellege

Meleg évszakban biztosítandó léghőmérséklet °C

Meleg évszakban biztosítandó effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet

Meleg évszakban biztosítandó maximálisan megengedhető effektív, illetve korrigált effektív hőmérséklet °C

Szellemi munka

21-24

20

31

Könnyű fizikai munka

19-21

19

31

Közepesen nehéz fizikai munka

17-19

15

29

Nehéz fizikai munka

15-17

13

27

 • Védőital

Amennyiben a (K) EH, azaz a korrigált effektív hőmérséklet meghaladja a 24°C értéket, a munkáltatónak kötelessége alapesetben igény szerint, de legalább fél óránként védőitalt biztosítania, mely lehet:

 1. 14-16°C-os ivóvíz
 2. 14-16°C-os ízesített, alkoholmentes ital, mely vagy édesítőszerrel ízesített, vagy 4 súlyszázalékát nem haladhatja meg a cukortartalma.
 • Pihenőidő

24 °C felett óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani számunkra. Fontos megjegyezni, hogy erre a pihenőidőre nem érvényesek a Munka törvénykönyvében lévő szabályok, mert a kettő nem azonos. Azonban az is egy lényeges információ, hogy ha a munkavállaló, tehát mi a munkaidőnk nagy részében, például 75-80 percen át nem végeztünk munkát, méghozzá azért, mert a hőségriadó miatt a megengedett munkaszünetet tartottuk, azt a munkáltató kizárólag rendkívüli munkaidőiben – tehát pótlékfizetési kötelezettséggel – pótoltathatja.

Amennyiben 3 hete nem dolgoztunk…

Azokat, akik valamilyen okból kifolyólag 3 héten át nem végeztek munkát, és a munkahelyükön 24 °C felett van a hőmérséklet, fokozatosan hozzá kell szoktatni, tehát első nap mindössze 2 órát tartózkodhat abban a hőmérsékletű helyiségben, és 2 hét alatt kell eljutni a maximális hő terhelésig.

A hőségriasztás ellenére érdemes tájékozódni arról, hogy milyen öltözékben illik bemenni a munkahelyedre és melyik az a ruhadarab, amit már nem a legjobb ötlet felvenni. 

Összességében tehát amennyire csak lehetőségük van, a munkáltatók enyhítik, illetve kötelességük enyhíteni a munkavállalók kánikulában való munkáját, de ettől függetlenül mindenkinek problémamentes nyári munkavégzést kívánunk!


forrás:cvonline.hu


Amennyiben az ausztriai hoteliparban szeretnél dolgozni, ide kattintva tudod leadni jelentkezésed!


Kattints ide és likeold Facebook oldalunkat!

Ausztria: 13. és 14. havi fizetésről (2018)

14 havi fizetés, 12 hónap munkáért? IGEN, AUSZTRIÁBAN!

Hogyan készülj fel az ausztriai szezonmunkára?

Hogyan készülj fel az ausztriai szezonmunkára?

Először is azt érdemes eldönteni, hogy a nyári vagy a téli szezonban szeretnél munkát vállalni. 
Ausztriában a szezonok időtartama tartományonként változó, és napjainkban az időjárás is jócskán beleszólhat az idény hosszába. Nyáron az eső, télen a hó minősége határozza meg a szezonok alakulását.

A nyár az ország keleti felén a leghosszabb, itt akár májustól októberig van lehetőség a munkaszerzésre, a nyugati részeken jelentősen rövidebb ideig tart. A magasabb hegyvidékeken viszont a téli szezon hosszabb: november közepétől akár áprilisig eltarthat, így 4-6 hónapot is dolgozhatsz. 

Temperamentumtól és munkabírástól is függ, hogy nyári vagy téli szezonban, hegyvidékibb vagy keletibb területeken kifizetődőbb dolgozni. A téli szezon Tirolban, Vorarlbergben a leghosszabb, a nyári szezonra érdemesebb Burgenlandba, Bécsbe vagy Alsó-Ausztriába jelentkezni. Általánosságban elmondható, hogy valamennyi tartományban érdemes munkát keresni és próbálkozni, mert mindenhol nagy a kereslet a szezonmunkásokra. A határ menti területeken azért alacsonyabb bérekkel találkozhatsz, és általában szállást sem ajánlanak fel, még akkor sem, ha szezonmunkáról van szó.
Akár nyári, akár téli szezonra pályázol, már 1-2 hónappal az idény előtt érdemes megkezdeni a jelentkezést, hiszen az ausztriai munkaadók korán hozzákezdenek a jelentkezők válogatásához.

Tippek a felkészüléshez, azaz: ha már megvan a munkaszerződés, mi a teendő a kiutazás előtt?


1. Tudj meg többet az adott régióról!
Fontos, hogy tudd, hová mész és ott mire számíthatsz. Az osztrákok igen közeli szomszédaink, ezért olyan nagy kulturális sokkra nem kell ugyan számítani, de neked lesz könnyebb a beilleszkedés, ha időben tájékozódsz az ottani szokásokról, szabályokról, emberekről. 

 

2. Tervezd meg jól az utazásodat!
A Magyarországétól igencsak eltérő domborzati viszonyok sokszor meglepetést okozhatnak, ezért nézd meg előre jó alaposan, hogy milyen útvonalon és hogyan fogsz utazni. Például ha autóval mész, fontos hogy tudd, mennyire bírja a kocsi a hegyvidéket – Ausztriában legtöbbször hegyek között vezet az út, ahol még nyáron is havas lehet egy-egy útszakasz. A gyengébb autók sokszor nem bírják az erős emelkedőket és a hegyek között a telefon- és internetszolgáltatás sem mindig működik. 
Tehát, ha egyénileg vágsz neki az útnak, akkor útvonalat annak rendje és módja szerint válassz és első sorban ne itt akarj spórolni a kilóméterekkel vagy az utazási idővel!


3. Legyen nálad elég pénz, amíg az első fizetésedet megkapod.
Nem kell milliókkal készülni, de azért legyen nálad legalább 300€.


4. Írj listát, a fontos dolgokról amiket magaddal viszel!
A ruhatáradat alakítsd az adott régióhoz, és az adott szezonhoz (2000 m magasan a tél jóval hidegebb). Ha van gyógyszer amit folyamatosan szedsz, időben gondoskodj a beszerzéséről (valószínűleg Magyarországon olcsóbb lesz).
Jó ha van nálad fénymásolt példány a személyes irataidról is, és készíts jó néhány személyi igazolvány képet – ezekre is szükséged lehet. 


5. Egészségbiztosítási ügyintézés, lakcímbejelentés

Magyarországi teendők:

 • ki- és bejelentkezés a társadalombiztosítási rendszerbe
  Ha a külföldi munkavállalás idején nem akarod fizetni a magyarországi egészségügyi járulékokat, ki kell jelentkezned a tb-kötelezettség alól. Hivatalosan a munkavállalás első napjától számított 15 napon belül kell ezt megtenni a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal megyeszékhelyen működő járási hivatalánál  -ezzel a  formanyomtatvánnyal. Az ausztriai munkaviszony megszűnése után pedig vissza kell jelentkezni a magyar társadalombiztosítási rendszerbe. Bővebb információ és letölthető formanyomtatvány itt.

   
 •  külföldi biztosítottság elismertetése
  Ha magyar munkanélküli segélyt szeretnél kérni, akkor az U1, és U2 nyomtatványra és az E104-es nyomtatványra lesz szükséged.

Teendőid Ausztriában:

 • osztrák egészségbiztosítás rendezése (E-card)
 • lakcímbejelentés – Ha Magyarországon meghagyod az állandó lakcímedet, Ausztriában akkor is létesíthetsz ideiglenes lakcímet. Fontos, hogy ezt a munkakezdés előtt intézd el, a helyi polgármesteri hivatalban vagy községházán (Gemeinde). (Meldezettel - Letölthető formanyomtatvány). A Gemeinde-k elérhetőségéről itt tájékozódhatsz.
 • Ha három hónapnál tovább tartózkodsz az országban, akkor be kell jelentkezni a körzeti Fremdenpolizeinál (külföldi munkavállalókat nyilvántartó hivatal) is. Erről bővebben itt olvashatsz.

A munkaviszony befejezésekor ügyelj arra, hogy minden szükséges iratot megkapj a külföldi munkaadódtól:
- munka és bérigazolás,
- bérelszámolás,
- munkabizonyítvány,
- kijelentkezés az osztrák betegbiztosításból.

Fontos, hogy a munkaviszony megszűnésével ki kell jelentkezni az osztrák lakcímről is!
Ha valamilyen irattal gond van, fordulj bátran a Munkaügyi Kamarához -másnéven Arbeiterkammern , minden munkavállalással kapcsolatos kérdésben tudnak segíteni.


5+1. Bankszámla nyitás 
A fizetéseket Ausztriában is majdnem minden esetben bankon keresztül utalják, így kell, hogy legyen egy erre alkalmas számlád (ezt legtöbbször a munkaszerződésben is kikötik). A magyar számlák nagy részének nemzetközi díjai magasak, ezért érdemesebb egy ausztriai megoldást választanunk. 
Leginkább a Raiffeisen ajánlott, mert ez a legelterjedtebb. Ha esetleg készpénzben kapnád meg a béredet, akkor is biztonságosabb egy számlán tartani a pénzt a kinttartózkodás ideje alatt.

 


Amennyiben az ausztriai hoteliparban szeretnél dolgozni, ide kattintva tudod leadni jelentkezésed!
 


Kattints ide és likeold Facebook oldalunkat!

Kipróbálnád magad Ausztriában?

Add le jelentkezésed most! Az egész regisztráció 5 perc alatt elvégezhető! Tudd meg szakértőinktől, hogy milyen eséllyel indulhatsz! A regisztráció díjmentes!